Monarchas į Rusiją atvyko pasirašyti bendradarbiavimo vystant kosmoso tyrimus susitarimą ir branduolinę sutartį su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Incidentas įvyko, kai Saudo Arabijos karalius jau buvo pusę kelio pristatomu eskalatoriumi nusileidęs iš lėktuvo. Mechanizmui sustojus, jis įstrigo pusiaukelėje.

Skelbiama, kad karalius ir jo patarėjai pasimetę ant eskalatoriaus prastovėjo geras 20 sekundžių, kol susiprato, kad greičiausiai jis stebuklingai veikti nepradės, ir nulipo žemyn patys.

Kovą lankydamasis Japonijoje Saudo Arabijos karalius su savimi atsivežė du auksinius eskalatorius ir 100 limuzinų.

Saudo Arabijos karalius Salmanas bin Abdulazizas į Rusiją atvyko su 1,5 tūkst. žmonių palyda, atsivežė vieną auksinį eskalatorių ir savų raudonų kilimų.

Jo vizitas Rusijoje įvardijamas kaip istorinės svarbos, rašo „Bloomberg“.

Ant specialaus eskalatoriaus, kurį vežiojasi su savimi, 81 metų Saudo Arabijos karalius atsistojo trečiadienio vakarą. Netrukus paaiškėjo, kad kažkas ne taip: pusiaukelėje jis sustojo ir žemę pasiekti karalius turėjo nulipdamas pats.

Monarchas, lydimas policijos palydos, išvyko į Maskvos centrą.

Tai pirmasis Saudo Arabijos karaliaus vizitas Rusijoje. Abi šalys jau pasirašė susitarimą dėl ginkluotės pardavimo ir aptarė būdus, kaip tęsti bendradarbiavimą stabilizuojant situaciją naftos rinkoje.

Kaip ir per visus oficialius vizitus, karalius Salmanas Maskvoje stengiasi jaustis kaip namuose.

Kiekvieną dieną tarp Rijado ir Maskvos skraido lėktuvas, kuris pasirūpina, kad karaliui nieko netrūktų. Pavyzdžiui, jau buvo atskraidinta 800 kilogramų maisto. Dalį viešbučio, kuriame apsistojo monarchas, personalo karališkosios delegacijos atstovai pakeitė savo žmonėmis, kurie tiksliai žino, pavyzdžiui, kokią kavą mėgsta karalius Salmanas.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, karalius apsistojęs viešbutyje „Four Seasons“, kur jis atsigabeno savo baldų.

Saudo Arabijos valdžia karaliaus vizitui Maskvoje užsakė net du prabangiausius miesto viešbučius: „Ritz Carlton“ ir „Four Seasons“. Pastarasis buvo priverstas paprašyti dalies svečių atšaukti savo rezervacijas. Be to, teko laikinai iškraustyti ir nuolatinius viešbučio gyventojus, sako gerai informuotas šaltinis.

„Four Seasons“ viešbučio durininkas žiniasklaidai atskleidė, kad spalio 8 dieną užsakytas visas viešbutis, į jį draudžiama patekti pašaliniams.

Oficialūs abiejų viešbučių atstovai situacijos komentuoti nepanoro. Detalesnės informacijos apie karaliaus delegaciją Rusijoje suteikti nesutiko ir oficialusis Rijadas.

JAV prezidentus užsienio kelionėse taip pat lydi gausi palyda, įskaitant neperšaunamą limuziną ir specialiąsias pajėgas, kartais tenka užsakyti visą viešbutį. Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama 2009 metais lankydamasis Maskvoje buvo apsistojęs „Ritz“ viešbutyje, o dabartinis Jungtinių Valstijų vadovas 2013 metais ten gyveno atvykęs į grožio konkursą „Mis Visata“.

Sąskaitą už visą užsakytą viešbutį gali siekti ir 3 mln. dolerių, neskaitant delegacijos išlaidų paslaugoms, maistui restoranuose ir SPA procedūroms, teigia Rusijos restoranų ir viešbučių savininkų federacijos viceprezidentas Vadimas Prasovas.