Tyrėjai taip pat atliko kratas privačiuose „Atvirosios Rusijos“ darbuotojų namuose ir konfiskavo telefonus, kompiuterius, kameras, nurodoma grupės tinklalapyje.

Tarp tų žmonių yra „Atvirosios Rusijos“ vyriausiasis redaktorius, judėjimo pirmininko Aleksandro Solovjovo tėvai, tinklalapio administratorius ir dar vieno darbuotojo duktė.

A.Solovjovas sakė, kad tyrėjai kratas susiejo su prieštaringai vertinama 2003 metų byla dėl vengimo mokėti mokesčius buvusiai naftos milžinei „Jukos“. Tiriant tą bylą buvo areštuotas M.Chodorkovskis.

„Aš tada buvau aštuntoje klasėje“, – tviteryje parašė A.Solovjovas.

Kratos organizacijos „Atviroji Rusija“ biuruose

Rusijos valstybinė televizija „Ren TV“ parodė reportažą iš kratos viename bute, kur matomas tinklalapio darbuotojas, pareigūnų prispaustas prie grindų.

Buvęs „Jukos“ bosas M.Chodorkovskis 2003-iaisiais buvo areštuotas dėl vengimo mokėti mokesčius ir 10 metų atsėdėjo kalėjime, kol 2013 metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jam suteikė malonę.

Dabar jis gyvena Europoje.

„Atvirąją Rusiją“ M.Chodorkovskis įsteigė 2014 metais.

Į šią organizaciją rusų pareigūnai buvo nusitaikę ir anksčiau, o „Jukos“ byla ir toliau naudojamasi spaudžiant M.Chodorkovskio sąjungininkus.

Vasario mėnesį Rusijos pareigūnai konfiskavo tūkstančius plakatų su V.Putino veidu ir šūkiu „Užteks“, kuriuos „Atvira Rusija“ ketino naudoti per protestą.

Kovo mėnesį pareigūnai atliko kratą „Atviros Rusijos“ žurnalistės ir teisių gynėjos Zojos Svetovos namuose. „Tai neturi nieko bendra su „Jukos“. Jie nori mane išgąsdinti“, – tuo metu sakė ji.

Socialiniame tinkle „Twitter“ M.Chodorkovskis ketvirtadienio reidus susiejo su V.Putino 65-uoju gimtadieniu ateinantį šeštadienį, kai kalinamas opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas planuoja protestus visoje šalyje.

„Kaip tik Putino gimtadieniui!“ – ironiškai pakomentavo jis.