Tokias prognozes, remdamasi svarbiausio Rusijos finansų sektorių reglamentuojančio įstatymo projektu, skelbia bendrovė RBC.

Specialistai bando atkreipti dėmesį į begalę keistokų įslaptintų straipsnių. Klausimų jiems kelia slaptas tarpbiudžetinis perskirstymas, taip pat švietimui ir sveikatos apsaugai tenkančių išlaidų (kad ir nedidelės jų dalies) įslaptinimas, rašoma svetainėje newsru.com.

Pernai nuo Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Rusija sugebėjo nuslėpti rekordinę sumą karinėms reikmėms iš biudžeto skiriamų lėšų, o šiemet – dar labiau sumažino viešųjų ir padidino įslaptintų išlaidų dydį.

Jei biudžeto projektas bus priimtas toks, koks yra dabar, 2018 metais ši tendencija tikrai išliks: pagal neviešinamus straipsnius turės būti paskirstyta beveik 3 trln. Rusijos rublių (44,2 mlrd. eurų). Verta paminėti, kad iš sumos, numatytos skirti su nacionaliniu saugumu ir teisėsauga susijusiai veiklai, įslaptintoms išlaidoms tenkanti dalis padidės net iki 38,3 proc., o tai yra daugiausia ne kada nors nuo pat 2007 metų.

Nacionaliniam saugumui pagal įslaptintus straipsnius numatyta skirti net 154 mlrd. Rusijos rublių (maždaug 2,3 mlrd. eurų) daugiau nei 2017 metais. Reikia pasakyti, kad slaptųjų išlaidų padidėjimą lėmė dalies finansavimo pagal vieną ypač miglotą punktą – dėl kitų su nacionaliniu saugumu ir teisėsaugos vykdymu susijusių klausimų – įslaptinimas.

Punkto dėl kitų su nacionaliniu saugumu susijusių klausimų vykdymui atseikėtą sumą sudaro net 98,5 proc. įslaptintų išlaidų, o branduoliniam ginklavimuisi, pasienio tarnyboms ir saugumo institucijoms (t. y. FSB ir FSO) skiriamas biudžetas yra visu 100 proc. įslaptintas.

Kiek mažiau nei 66 proc. įslaptinta nacionalinei gynybai 2018 metais numatoma skirti suma – toks pat kiekis buvo įslaptintas ir 2017 metais.

Kitus su nacionaliniu saugumu susijusius klausimus apimantis punktas yra vienintelis, pagal kurį numatytos išlaidos yra labiau įslaptintos nei viešos.

Su civilinėmis reikmėmis siejamų įslaptintų išlaidų procentas kiek sumažėjo. Pavyzdžiui, iš valstybiniam aparatui tenkančių išlaidų įslaptintos tesudaro 5,1 proc.

Šis rodiklis – žemiausias per 12 pastarųjų metų. Įslaptintų išlaidų dalį ketinama sumažinti ir pagal punktus dėl nacionalinės ekonomikos bei bendrųjų valstybinių klausimų. Agentūra BRC taip pat primena, kad ankstesniais metais išlaidos buvo įslaptinamos jau vykstant biudžeto eikvojimui, todėl jų palaipsniui dydis augo.

Agentūros kalbinti specialistai paragino atkreipti dėmesį į keletą išties keistų ir mįslingų sąlygų – pavyzdžiui, į teiginį, kad konkretūs tam tikriems Rusijos Federacijos subjektams tenkančio biudžeto perskirstymo atvejai numatyti įslaptintame priede.

Nuostabą, anot jų, turėtų kelti ir švietimui bei sveikatos apsaugai tenkančios įslaptintos asignacijos, kurios sudaro 3,3 proc. Net periodinei spaudai ir kūno kultūrai skiriamas lėšas numatyta įslaptinti – po 281 ir 239 mln. Rusijos rublių (4,1 ir 3,5 mln. eurų) atitinkamai.

Kalbant apie mokslui skiriamą biudžetą, reikia pasakyti, kad numatyta įslaptinti beveik pusę fundamentiniams ir taikomiesiems tyrimams skiriamų lėšų. Iš viso mokslui ketinama skirti beveik 709 mlrd. (10,5 mlrd. eurų) Rusijos rublių. 324 mlrd. (4,7 mlrd.) iš jų – pagal įslaptintus straipsnius.