„Daugiau kaip 100 tyrėjų pastarąsias 72 valandas aiškinosi 64 metų S. Paddocko gyvenimo aplinkybes, kad sudarytų šio žmogaus, kurį pavadinčiau psichiškai nestabiliu ir pavojingu, psichologinį portretą. Mes tik žinome, kad S. Paddockas dešimtmečius kaupė ginklus bei šaudmenis ir gyveno slaptą gyvenimą, kuris iš esmės niekada nebus iki galo suprastas“, - sakė šerifas.

Kaip pažymėjo J. Lombardo, pareigūnai kol kas negali pasakyti, kas konkrečiai paskatino S. Paddocką šaudyti į žmones. „Kodėl įvyko lūžis, kodėl jis padarė visą šitą žalą, mes kol kas nežinome“, - pabrėžė šerifas. „Mes dar turime pasikalbėti su daugeliu žmonių“, - pridūrė jis. Anot J. Lombardo, pastaruoju metu tyrėjai apklausė S. Paddocką pažinojusius žmones.

Sekmadienį vėlai vakare per koncertą netoli viešbučio ir pramogų komplekso „Mandalay Bay“ Las Vegase S. Paddockas iš viešbučio 32-ojo aukšto ėmė šaudyti į susirinkusius žmones. Jis nusižudė prieš pareigūnams įsiveržiant į jo numerį. Tragedijos aukomis tapo 59 žmonės, daugiau kaip 520 buvo sužeisti. FTB mano, kad žudikas nebuvo susijęs su teroristinėmis grupuotėmis.

Automobilyje rado daugiau kaip 20 kilogramų sprogmenų

Šaudynes Nevados valstijos Las Vegaso mieste surengusio amerikiečio Stepheno Paddocko automobilyje pareigūnai rado 1,6 tūkstančio šaudmenų, taip pat daugiau kaip 20 kilogramų sprogmenų. Tai trečiadienį per spaudos konferenciją, kurią transliavo televizijos kanalas CNN, pranešė miesto šerifas J. Lombardo.

Pasak jo, „automobilyje, aptiktame prie viešbučio „Mandalay Bay“, iš kurio šaudė S. Paddockas, buvo rasti keli konteineriai su sprogmenimis, sveriančiais apie 22 kilogramus, taip pat 1,6 tūkstančio šaudmenų“.

Jis patikslino, kad iš tokių sprogmenų paprastai gaminami sprogstantys taikiniai šaudymui iš pneumatinių ginklų. Anot šerifo, policija nežino, ar S. Paddockas ketino kaip nors juos panaudoti.

Per spaudos konferenciją J. Lombardo taip pat papasakojo, kad vaizdo kameros, kurias S. Paddockas sumontavo viešbučio numeryje ir koridoriuje, nebuvo įjungtos vaizdo įrašymo režimu.

D. Trumpas pagerbė šaudynių aukas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas trečiadienį atvyko į kruvinų masinių šaudynių sukrėstą Las Vegasą, aplankė ligoninėje gydomus sužeistuosius ir policijos būstinę, taip pat meldėsi už sekmadienio vakarą įvykusios tragedijos aukas bei padėkojo gyvybes gelbėjusiems pareigūnams ir gydytojams.

„Amerika iš tikrųjų yra gedinti šalis“, – paskelbė prezidentas, praėjus kelioms dienoms po incidento, kai šaulys iš savo kambario prabangaus viešbučio 32-ame aukšte paleido ugnį į kitapus gatvės vykusio kantri muzikos koncerto klausytojų minią.

Per šį išpuolį žuvo mažiausiai 58 žmonės, dar beveik 500 buvo sužeisti – pašauti arba nukentėję per kilusią sumaištį.

Viešėdamas Las Vegase D.Trumpas pasikalbėjo su aukų artimaisiais, „šiąnakt eisiančiais miegoti pasaulyje, kuris staiga ištuštėjo“.

„Mūsų sielas apėmęs sielvartas dėl kiekvieno amerikiečio, netekusio vyro arba žmonos, motinos arba tėvo, sūnaus arba dukros, – sakė D.Trumpas. – Žinome, kad jums šis sielvartas yra begalinis. Palaikome jus, kad padėtume nešti jūsų skausmą. “

Šis gedulingas kreipimasis buvo neįprastas atžaraus būdo prezidentui, mėgstančiam pabrėžti savo ryžtingą vadovavimą, bet kai kada stokojančiam empatijos ištikus tragedijoms.

Jo užuojautos žodžiai Las Vegase labai skyrėsi nuo ankstesnę dieną surengto apsilankymo uragano nuniokotame Puerto Rike, kur D.Trumpas kalbėjo apie „brangias“ salos atstatymo pastangas ir pabrėžė, kad aukų skaičius ten buvo daug mažesnis, palyginus su „tikra katastrofa, pavyzdžiui, (uraganu) „Katrina“, 2005 metais smogusiu Naujajam Orleanui.

„Itin mielas ir rūpestingas“

Trečiadienį per viešnagę Las Vegase D.Trumpas tiesiogiai susitiko su nukentėjusiais ir gelbėtojais.

Sakydamas iš anksto parengtą kalbą jis kalbėjo apie drąsą, pademonstruotą žmonių, rizikavusių savo gyvybėmis arba jas praradusių gelbstint mylimus arba visiškai nepažįstamus žmonės. Prezidentas citavo liudininkų pasakojimus apie policijos pareigūnus, stovėjusius ir mėginusius nukreipti žmones į saugias vietas, kai aplinkui žiro kulkos.

Jis papasakojo apie vieną kariuomenės veteraną, nuskubėjusį prie scenos ieškoti savo artimųjų, bet greitai prisidėjusį prie pastangų gelbėti aukas – nešusį sužeistuosius ant plastikinių užtvarų, atstojusių neštuvus, ir karštligiškai ieškojusį medžiagos įtvarams.

„Pavyzdys tų, kieno paskutinis veiksmas buvo pasiaukoti už mylimus žmones, turėtų įkvėpti mus visus kiekvieną dieną rodyti daugiau meilės žmonėms, papuošiantiems mūsų gyvenimą“, – sakė D.Trumpas.

Prezidentas praleido apie keturias valandas mieste, dar neatsigavusiame po didžiausių masinių šaudynių per Jungtinių Valstijų naujausiųjų laikų istoriją.

Jis pirmiausiai užsuko į Universitetinį medicinos centrą ir ilgiau kaip pusantros valandos lankė gydomus nukentėjusius žmones, tarp jų patyrusius sunkių sužeidimų, ir klausėsi jų pasakojimų.

Nors šio vizito nuotaika buvo rimta, Baltųjų rūmų atstovė Sarah Huckabee Sanders per susitikimą su aštuoniomis šios tragedijos paveiktomis šeimomis taip pat buvo juoko ir džiaugsmo. D.Trumpas taip pat susitiko su maždaug 100 medicinos profesionalų.

S.H.Sanders sakė, kad šis vizitas buvo jaudinama patirtis prezidentui, užsibuvusiam ligoninėje ilgiau nei planavo. Po šios viešnagės jis truputį pakoregavo savo oficialios kalbos tekstą.

Po vizito D.Trumpas sakė susitikęs su „kai kuriais nuostabiausiais žmonėmis“ ir pakvietė juos apsilankyti Baltuosiuose rūmuose, jeigu kada nors atvyktų į Vašingtoną.

Prezidentas negailėjo liaupsių gydytojams, atlikusiems „nenusakomą“ darbą gelbstint žmonių gyvybes.

Viena iš D.Trumpo aplankytų pacienčių sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad prezidentas buvo „itin mielas ir rūpestingas“.

Vėliau prezidentas nuvyko į Las Vegaso policijos būstinę, kur susitiko su policininkais, dispečeriais ir kitais pareigūnais, reagavusiais per sekmadienio vakarą vykusias šaudynes.

„Parodėte pasauliui – ir pasaulis stebi – parodėte, kas yra profesionalumas“, – pabrėžė jis.

Prieš pasakydamas galutinę kalbą D.Trumpas daugiausiai gyrė per tragediją policijos, medikų ir žmonių dėtas pastangas, bet mažiau kalbėjo apie sielvartą dėl žuvusiųjų. Vis dėlto viešnagės pabaigoje prezidentas lėtai ir rimtai kalbėjo apie gyvenimus, nutrūkusius arba visiems laikams pakeistus šios atakos.

Klausimai dėl ginklų kontrolės

Pačios šaudynių vietos D.Trumpas neaplankė, bet grįžtant į oro uostą jo kortežas pravažiavo šalia viešbučio „Mandalay Bay“, iš kurio žudikas šaudė į minią. Be to, jis pravažiavo šalies vieno iš savo verslo imperijos viešbučių.

D.Trumpas jau seniai yra užmezgęs asmeninį ryšį su Las Vegasu – miestu, kur ant vieno iš viešbučių jo pavardė yra užrašyta didžiulėmis aukso spalvos raidėmis. Per prezidento rinkimų kampaniją jis surengė nemažai susitikimų Nevados valstijoje, o mitingai Las Vegase pritraukdavo didžiules minias.

Kaip ir visą šią savaitę D.Trumpas per savo viešnagę vengė atsakyti į klausimus, ar pastarosios šaudynės taps pagrindu iš naujo įvertinti siūlymus sugriežtinti ginklų kontrolę Jungtinėse Valstijose.

„Šiandien apie tai nekalbėsime. Apie tai nekalbėsime“, – pareiškė jis.

JAV Kongresą kontroliuojantys respublikonai aiškiai leido suprasti, kad nesiruošia iškart po šių šaudynių imtis svarstyti ginklų kontrolės griežtinimo klausimų. Vis dėlto kai kurie aukšto rangos įstatymų leidėjai trečiadienio vakarą sakė galbūt aptarsiantys siūlymą uždrausti spyruoklines šautuvų buožes, panašias į naudotas Las Vegaso šaulio, leidžiančias šaudyti automatiniu režimu iš pusiau automatinių ginklų.

D.Trumpas per rinkimų kampaniją buvo uoliai remoiamas Nacionalinės šaulių asociacijos (National Rifle Association, NRA) ir žadėjo ginti JAV konstitucijos 2-ąją pataisą, užtikrinančią amerikiečių teisę turėti ginklų, bet vienoje 2000 metais išleistoje knygoje yra išreiškęs palaikymą siūlymams uždrausti civiliams turėti „kovinių“ šaunamųjų ginklų.