Jeanine Hennis-Plasschaert iš gynybos ministrės pareigų atsistatydino antradienio vakarą, taip prisiimdama Nyderlandų gynybos ministerijos atsakomybę už dviejų karių žūtį.

Tyrimo komisija išsiaiškino, kad gynybos ministerija yra atsakinga už šį incidentą. Du kariai žuvo ir dar vienas buvo sunkiai sužeistas, kai pratybų metu netikėtai sprogo 60 mm minosvaidžių minos. Nyderlandų saugos valdyba praėjusią savaitę skelbė, kad šalies kariuomenė naudojo senas, netinkamas minas, kurios nebuvo tinkamai išbandytos ir saugomos.

Nyderlandų gynybos ministerijos nuotr.

Valdybos ataskaitoje teigiama, kad šalies gynybos ministerija nevykdė procedūrų, skirtų patikrinti, ar jos yra saugios. Granatos įsigytos 2006 metais, padedant JAV valstybės departamentui.

„Esu politiškai atsakinga ir priimu tą atsakomybę“, - antradienį žemesniesiems parlamento rūmams Hagoje sakė J. Hennis-Plasschaert.

Dėl to paties incidento taip pat atsistatydino Nyderlandų kariuomenės vadas generolas Tomas Middendorpas.

Buvusi ministrė ir kariuomenės vadas sulaukė itin didelio spaudimo dėl 24 metų Kevino Roggeveldo ir 29 metų amžiaus Henry'o Hovingo žūties pernai metų liepą. Naujuoju Nyderlandų gynybos ministru trečiadienį įvardytas Klaasas Dijkhoffas.