„Su Dievo pagalba, armija, federalinė policija ir greito reagavimo pajėgos trečiadienį pradėjo didžiulę operaciją išlaisvinti Chavidžos centrą ir kaimyninį Rijado miestą“, – sakoma puolimui vadovaujančio generolo Abdulamiro Yarallah pranešime.

Federalinės policijos vado Raedo Shakiro Jawdato pranešime skelbiama, kad prasidėjus kitam „Chavidžo išlaisvinimo operacijos etapui“ džihadistų pozicijos yra apšaudomos artilerija ir raketomis.

Policijos vadas sako, kad elitinis federalinės policijos dalinys į miestą įžengė iš šiaurės vakarų pusės.

„Dalinys atakuoja siekdamas užimti septynis Chavidžo rajonus ir 12 svarbių objektų“, – sakė jis, bent nepateikė jokios kitos informacijos.

Operacijoje dalyvauja armija, federalinė policija, elitiniai daliniai, genčių savanoriai ir „Hashed al Shaabi“ (Liaudies mobilizacijos) kovotojai. Pastaroji sukarinta organizacija yra sudaryta daugiausia iš Irane kariauti apmokytų šiitų kovotojų.

Chavidža yra 230 kilometrų į šiaurę nuo Bagdado; tai viena iš dviejų Irako vietovių, tebekontroliuojamų IS. Kita tokia vieta – Eufrato upės slėnis netoli sienos su Sirija, irgi yra puolamas vyriausybės pajėgų.

Džihadistų tvirtovė

Chavidža sukilėlių tvirtove tapo neužilgo po JAV vadovaujamo įsiveržimo į Iraką pradžios 2003 metais. Tuomet dėl nuožmaus pasipriešinimo, panašaus į Talibano kovotojų pasipriešinimą jų tvirtovėje Afganistane, šis miestas buvo pramintas „Kandaharu Irake“.

Dauguma miesto gyventojų yra sunitai arabai, itin priešiškai nusistatę prieš šiitų vyriausybę Bagdade ir prieš kurdus, sudarančius istorinę daugumą kaimyninėse vietovėse.

Chavidža yra tarp dviejų pagrindinių kelių iš Bagdado į šiaurę: vienas jų veda į antrą pagal dydį šalies miestą Mosulą (atsikovotą iš IS liepos mėnesį), o antrasis – į Kirkuko miestą ir autonominį kurdų regioną.

IS prarado beveik visą teritoriją Irake ir Sirijoje, kurią buvo užėmusi per žaibišką puolimą 2014 metų vasarą. Savo užimtose teritorijose „Islamo valstybė“ paskelbė „kalifatą“, įvedė jose griežtą musulmonišką teisę ir įvykdė daugybę žiaurumų.