Antradienį duodamas interviu Didžiosios Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC Katalonijos vadovas Carlesas Puigdemont’as pažadėjo, kad jo vyriausybė „imsis veiksmų šios savaitės pabaigoje arba kitos pradžioje“.

C.Puigdemont’as pasakojo apie šimtus tūkstančių kataloniečių, vienijamų įtūžio dėl policijos smurto prieš rinkėjus per sekmadienį surengtą referendumą dėl nepriklausomybės, uždraustą Madrido centrinės vyriausybės.

Ispanijos centrinė vyriausybė ir nacionaliniai teismai nusprendė, kad referendumas neteisėtas.

Tačiau, pasak Katalonijos lyderių, referendumo rezultatai rodo, kad regionas turi teisę atsiskirti. Jie teigė galintys vienašališkai paskelbti nepriklausomybę.

„Oficialiai suskaičiavus visus rezultatus nepriklausomybę paskelbsime po 48 valandų“, – interviu sakė C.Puigdemont’as.

Šiuos komentarus Katalonijos lyderis išsakė praėjus kelioms valandoms po Ispanijos karaliaus Felipe VI padidino įtampą, paraginęs šalies valdžią ginti „konstitucinę tvarką“.

Įsikišęs į Ispanijos giliausią politinę krizę per kelis dešimtmečius, karalius mėgino sušvelninti padėtį, bet galbūt tik dar labiau pakurstė pyktį regione.

Anksčiau 49 metų Felipe atsargiau kalbėdavo Katalonijos klausimu, bet dabar kaltina regiono lyderius peržengus įstatymų ribas.

„Savo neatsakingais veiksmais jie kelia riziką Katalonijos ir visos Ispanijos ekonominiam ir socialiniam stabilumui“, – sakė jis.

„Legitimios šalies valdžios atsakomybė – užtikrinti konstitucinę tvarką“, – pridūrė karalius.