„Palaukime, kas įvyks per artimiausius 12 mėnesių. Per šį laikotarpį ES įstaigose ir organuose bus aptariamas klausimas, ar kada nors bus, ir kada galėtų būti pasirašytas partnerystės ir bendradarbiavimo susitarimas su Baltarusija“, – naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Vokietijos ambasadorius Baltarusijoje Peteris Dettmaras.

Jis pažymėjo, kad „šiandien tarp Baltarusijos ir Europos Sąjungos vyksta derybos dėl bendrų partnerystės prioritetų; tai yra pirmas tokio susitarimo požymis“. Anot diplomato, „tai yra labai didelis žingsnis pirmyn“.

„Kiek žinau, pirmą kartą vykdome derybas su Baltarusijos Respublika, kad nustatytume tokius bendrus partnerystės prioritetus. Kai pasieksime susitarimą, ES nustatys finansinius įsipareigojimus pagal vadinamąsias bendros paramos sistemos gaires 2017–2020 metams“, – pridūrė P.Dettmaras.

Vokietijos ambasadorius sakė, kad dauguma sudėtingų klausimų dėl susitarimo dėl vizų režimo supaprastinimo ir readmisijos bei galimo bevizio režimo įvedimo jau buvo išspręsta, tačiau jų dar liko.

„Negaliu atsakyti, kada abiem šalims pavyks susitarti; tai yra sunkus klausimas, – sakė P.Dettmaras. – Akivaizdu, kad pasirašius tą susitarimas, vizų režimas ne iškart bus visiškai atšauktas. Pirmiausia reikės įgauti patirties, kaip jį taikyti. Bus būtina atsižvelgti į Baltarusijos ir ES santykių politinį vystymąsi.“

Jis pažymėjo, kad Baltarusijos ir Vakarų santykiai „per pastaruosius dvejus metus pastebimai pagerėjo“.

„Kritinės temos, dėl kurių ES, Vokietija ir JAV tikisi iš Baltarusijos pažangos, nėra naujos. Viena jų – žmogaus teisių padėtis; šiame kontekste, kaip žinote, svarbų vaidmenį turi mirties bausmės atšaukimo klausimas. Tai yra ir teisės aktų, įskaitant rinkimų įstatymą, pakeitimas, kad Baltarusijoje klestėtų demokratija. Ši tema aptarinėjama jau daug metų; ji nuolat iškyla per kiekvienus rinkimus. Šiuo klausimu esama konkrečių ESBO ODIHR (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro) rekomendacijų. Dar viena tema – struktūrinės Baltarusijos ekonomikos reformos“, – sakė P.Dettmaras.

Jis taip pat pažymėjo, kad Vokietija teigiamai vertina Baltarusijos pastangas užtikrinti statomos Astravo atominės elektrinės saugumą.

„Sveikiname, kad Baltarusija vykdo testavimą nepalankiausiomis sąlygomis“, – pareiškė diplomatas. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad spalį Baltarusija turėtų perduoti Europos Komisijai ataskaitą apie tų bandymų Astravo AE rezultatus.

„Negaliu numatyti, kokios formos ataskaita sulauks kritikos, ir kokie trūkumai gali būti surasti AE saugumo architektūroje. Tai turi nustatyti specialistai. Tačiau tai, kad šalis, bendradarbiaudama su ES komisija, vykdo testavimą nepalankiausiomis sąlygomis, yra labai svarbus momentas kuriant pasitikėjimą Baltarusija“, – pažymėjo diplomatas.