Jungtines Valstijas sukrėtė ataka Las Vegaso centriniame bulvare, kurią įvykdė 64 metų buvęs buhalteris Stephenas Craigas Paddockas. Jis savo viešbučio kambaryje 32-e aukšte ėmė šaudyti iš automatų į tūkstančius žmonių, susirinkusių į kantri muzikos festivalį po atviru dangumi.

Policija pranešė, kad į festivalio dalyvius šaudęs vyras nusižudė anksčiau, nei greitojo reagavimo būrio pareigūnai pateko į jo viešbučio kambarį.

Ši šokiruojanti tragedija įžiebė naujų raginimų griežtinti ginklų kontrolę; tai yra itin jautri tema šalyje, kur aktyviai veikia ginklų gamintojų lobistai, ypač Nacionalinė šaulių asociacija (National Rifle Association, NRA).

„Galime pasiūlyti savo patirtį“, – antradienį sakė Australijos užsienio reikalų ministrė Julie Bishop, kalbėdama apie 1996 metų ginklų išpirkimo programą ir pusiau automatinių ir automatinių ginklų draudimą.

„Tačiau galiausiai tik Jungtinių Valstijų įstatymų leidėjai, visuomenė turės pakeisti įstatymus, kad tokie incidentai nebepasikartotų“, – pridūrė ji.

1996 metais Australiją sukrėtė Martino Bryanto surengtos kruviniausios per šalies istoriją žudynės – 1996 metais turistiniame Tasmanijos Port Arturo mieste pusiau automatiniais šautuvais jis nušovė 35 žmones.

Po šių šaudynių šalyje imta reformuoti ginklų kontrolės sistemą. Australijos gyventojai iki tol turėdavo daug ginklų.

Tuometis centro dešinės liberalių pažiūrų premjeras Johnas Howardas nedelsdamas sugriežtino ginklų kontrolės įstatymus – uždraudė kai kuriuos ginklus, nustatė minimalų amžių, nuo kurio galima įsigyti ginklą, sugriežtino licencijų išdavimo tvarką.

Įsigaliojus tiems teisės aktams buvo sunaikinta per 600 tūkst. ginklų; tuo metu ši reforma buvo vertinama prieštaringai, tačiau dabar visuomenė smarkiai ją palaiko.

Per pirmą nacionalinę amnestiją, prasidėjusią birželį ir trukusią iki praėjusio savaitgalio, australai atidavė apie 26 tūkst. savo ginklų.

Nors šaudymo incidentai visiškai neišnyko, šalyje nuo to laiko nėra buvę nė vienų masinių šaudynių. Tuo tarpu Jungtines Valstijas tokios nelaimės sukrečia palyginti dažnai.

2016 metais paskelbti Australijos statistikos biuro apklausos rezultatai atskleidė, kad nuo 1997-ųjų šalyje smarkiai sumažėjo savižudybių ir mirčių nuo kulkų.

„Teisės į ginklus atimtos amžiams“

JAV ambasadoriaus Australijoje pareigas einantis Jamesas Carouso pripažino, kad jo šalis galėtų pasimokyti iš Australijos ginklų kontrolės klausimu.

„Kaskart, kai nutinka tokių dalykų, JAV analitikai visada atkreipia dėmesį į tai, kas įvyko Australijoje, ir sako, kad jūsų nužudymų šaunamaisiais ginklais skaičius smarkiai sumažėjo, ir kad pas jus nebepasikartojo tokios masinės žudynės“, – sakė jis transliuotojui ABC.

„Manau, kad tikrai daug JAV ekspertų žiūri š Australijos pavyzdį“, – sakė diplomatas.

Visgi NRA 2015 metais ginčijosi, kad Australijos ginklų išpirkimo programa ir pusiau automatinių ginklų draudimas nepadėjo sumažinti smurtinių nusikaltimų, per kuriuos panaudojami šaunamieji ginklai.

„Australijos žmonės sumokėjo didžiulę laisvės kainą. O koks jų atlygis? Geriausiu atveju, nepagrįstas pareiškimas, kad viskas dabar šiek tiek geriau, – tada tvirtino NRA. – Teisės į ginklus visais praktiniais tikslais buvo atimtos amžiams.“

Dabar visi ginklai Australijoje privalo būti užregistruoti, tačiau nemažai jų iš užsienio atgabena organizuotos nusikaltėlių grupuotės. Be to, kaip manoma, dešimtys tūkstančių šaunamųjų ginklų tebėra šalies gatvėse.

Kanbera 2014 metais įsteigė naują pasienio apsaugos agentūrą, atliekančią muitinės ir imigracijos departamentų funkcijas; vienas iš šios įstaigos tikslų buvo efektyviau kovoti su neteisėtų ginklų gabenimu.

Nuo to laiko Australija investavo milijonus dolerių patobulintai įrangai, padedančiai aptikti nelegalius šaunamuosius ginklus siuntose ir kroviniuose. Be to, 2013 metais įkurtas policijos kovos su gaujomis būrys jau konfiskavo 5 500 neteisėtų šaunamųjų ginklų ir jų dalių.

Nepaisant šių pasiekimų, šalies vyriausybė nori dar labiau sumažinti ekstremistinių atakų ir nusikaltėlių pasaulio susišaudymų grėsmę. Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas antradienį sakė vėliau šią savaitę planuojantis susitikti su valstijų ir teritorijų lyderiais ir aptarti, kaip griežtinti tas priemones.