Šalies aukščiausios instancijos teismas taip pat nurodė įšaldyti J.Glaso turtą ir banko sąskaitas.

„Odebrecht“, kurios atžvilgiu tyrimą vykdo ir JAV teisingumo departamentas, gruodžio mėnesį pripažino, kad 12-oje šalių sumokėjo 788 mln. dolerių (671 mln. eurų) kyšių už pelningus kontraktus, ir sutiko sumokėti rekordinę 3,5 mlrd. dolerių (2,98 mlrd. eurų) baudą.

J.Glasas – toli gražu ne pirmas Lotynų Amerikos politinis veikėjas, įtariamas paėmęs kyšių iš šios brazilų verslo grupės. Skandalas šešėlį ant politikų metė ir keliose kitose valstybėse, įskaitant Meksiką, Peru, Panamą ir Venesuelą.

Ekvadoro parlamentarai rugpjūčio mėnesį vienbalsiai nusprendė leisti vykdyti J.Glaso atžvilgiu tyrimą dėl korupcijos. Jam buvo uždrausta išvykti iš šalies.

J.Glasas, kuris iki 2013 metų, kai užėmė viceprezidento postą, dirbo strateginių sektorių ministru, neigė bet kokius ryšius su „Odebrecht“ skandalu, nors jo dėdė Ricardo Rivera (Rikardas Rivera) buvo areštuotas dėl įtariamo dalyvavimo šioje schemoje.

„Aš pripažįstu, NORS NESUTINKU, šį bjaurų įžeidimą man, bet esu įsitikinęs, kad teisingumas triumfuos ir kad aš įrodysiu esąs nekaltas“, – po teismo sprendimo socialiniame tinkle „Twitter“ parašė J.Glasas.

Jis tvirtino, kad jo bylą nagrinėjantis teisėjas Miguelis Jurado veikė be nusikaltimo įrodymų, remdamasis „suklastota“ medžiaga. Viceprezidentas taip pat tvirtino, kad ketina skųstis „nacionalinėms ir tarptautinėms institucijoms“.

Teismas dėl „Odebrecht“ skandalo laukia 18 ekvadoriečių, tarp jų – J.Glaso ir R.Riveros. Kol kas niekas dar nėra nuteistas.

Prokurorai oficialius kaltinimus J.Glasui turi pateikti artimiausiomis dienomis.

Byla bent iš dalies yra grindžiama informacija, kurią pateikė buvęs „Odebrecht“ darbuotojas Jose Concericao Santosas Filho. Anot jo, J.Glasas per R.Riverą gavo 16 mln. dolerių kyšių.

Ekvadoro prezidentas Leninas Moreno piktai susiginčijo su J.Glasu ir atėmė iš jo daugelį įgaliojimų.

Tačiau kol kas J.Glasas išsaugos viceprezidento postą, net kalėjime laukdamas teismo. Tardymo izoliatoriuje jis gali būti laikomas iki pusės metų, sakė konstitucijos ekspertas Rafaelis Oyarte.

L.Moreno gali iš savo ministrų paskirti laikinąjį viceprezidentą.