Kreipdamasis į tautą per televiziją D.Trumpas mėgino paguosti ir ragino laikytis vienybės. Tokios kalbos jau tapo gana įprastu, bet niūriu pastarųjų JAV prezidentų ritualu.

D.Trumpo pirmininkas Barackas Obama apsiašarojo mėgindamas paguosti šalį po 2012 metais įvykusių šaudynių Sendi Huko pradinėje mokykloje. Po panašaus išpuolio Virdžinijos technologijų universitete prezidentas George'as W.Bushas sakė amerikiečiams, kad „šalis gedi“.

D.Trumpas įsakė iki penktadienio saulėlydžio vėliavas šalyje nuleisti iki pusės stiebo. Jis meldėsi už aukas ir paskelbė, kad trečiadienį apsilankys Las Vegase.

Vėliau prezidentas vadovavo gedulo ceremonijai Baltuosiuose rūmuose ir kartu su administracijos darbuotojais pagerbė aukas tylos minute Pietinėje pievelėje.

„Tragedijos ir siaubo momentais Amerika susivienija – ir taip būdavo visada“, – pabrėžė D.Trumpas.

Ginklų arsenalas

Policija nurodė, kad sekmadienio vakarą surengtas žudynes, per kurias dar per 500 žmonių buvo sužeisti, įvykdė 64 metų buvęs buhalteris Stephenas Craigas Paddockas. Vyras nusišovė prieš policijos specialiųjų pajėgų pareigūnams įsiveržiant į jo kambarį viešbučio 32-ajame aukšte.

Viešbučio „Mandalay Bay“, kuriame užpuolikas buvo apsistojęs, kambaryje tyrėjai rado mažiausiai 16 šaunamųjų ginklų, tarp jų pusiau automatinių šautuvų. Dar 18 ginklų ir medžiagų bomboms gaminti rasta viename iš dviejų jo namų.

Pareigūnai atsargiai reagavo į džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) pareiškimą, kad S.C.Paddockas buvo „kalifato karys“. Nors šaulio motyvai tebėra neaiškūs, jo išpuolis vėl atnaujino šalį priešinančius debatus dėl ginklų kontrolės.

„Teisė turėti ginklų“

Baltųjų rūmų atstovė spaudai Sarah Huckabee Sanders sakė, kad dabar ne laikas politikai. Tokią taktiką teisės turėti ginklų šalininkai dažnai naudodavo, kad nukreiptų nuo savęs visuomenės pasipiktinimą.

„Yra laikas ir vieta politiniams debatams, bet dabar šaliai laikas susivienyti“, – teigė S.H.Sanders.

D.Trumpas tvirtino, kad „mūsų vienybė negali būti suskaldyta blogio. Mūsų ryšiai negali būti nutraukti smurto.“

Vis dėlto tuojau po šių šaudynių vienybės atrasti buvo sunku.

Per rinkimus D.Trumpo nugalėta varžovė Hillary Clinton griežtai pasmerkė ginklų gamintojų lobistus, ypač Nacionalinę šaulių asociaciją (National Rifle Association, NRA), palaikiusią Kongreso užmojus palengvinti garso slopintuvų įsigijimo tvarką.

„Minia bėgo, išgirdusi šūvių garsą. Įsivaizduokit, kiek būtų žuvę, jeigu šaulys būtų turėjęs garso slopintuvą“, – rašoma H.Clinton „Twitter“ žinutėje. Jos Demokratų partija jau anksčiau nesėkmingai stengėsi įvesti griežtesnes ginklų kontrolės priemones.

„Mūsų sielvarto negana. Galime ir privalome atidėti į šalį politiką, pasipriešinti NRA ir dirbti kartu, kad pamėgintume neleisti tam pasikartoti“, – pridūrė H.Clinton.

Jungtinėse Valstijose vien šiais metais buvo daugiau kaip 270 masinių šaudynių, nurodo tinklalapis massshootingtracker.org, nors tokių išpuolių apibrėžimas yra ginčijamas.

Ginkluotas smurtas kiekvienais metais Jungtinėse Valstijose nusineša daugiau kaip 33 tūkst. žmonių gyvybių. Kaip rodo naujausia viešosios nuomonės tyrimo agentūros „Gallup“ apklausa, 55 proc. amerikiečių rinkėjų pageidautų griežtesnių taisyklių ginklams įsigyti.

Vis dėlto šis klausimas yra itin opus, o paties D.Trumpo požiūris per daugelį metų pastebimai keitėsi.

Kai Sendi Huko pradinėje mokykloje 20-metis vaikinas nušovė 20 mažamečių ir šešis suaugusiuosius, D.Trumpas atrodė pritariantis griežtesnėms taisyklėms.

Anuomet jo pirmtakas B.Obama, ne kartą pavadinęs Sendi Huko šaudynes tamsiausiu momentu per savo aštuonerius prezidentavimo metus, ragino Kongresą išeiti iš aklavietės ir imtis veiksmų.

Tuo metu D.Trumpas tviteryje parašė: „Prezidentas Obama savo kalboje #Niutaune, Konektikute, kalbėjo mano ir kiekvieno amerikiečio vardu.“

Vis dėlto vėliau D.Trumpas, kurio pastangas užimti Baltuosius rūmus palaikė NRA, reiškėsi kaip konstitucinės „teisės turėti ginklų ir juos nešiotis“ gynėjas.

Manoma, kad 2016 metų D.Trumpo rinkimų kampanijai NRA paaukojo apie 30 mln. dolerių, skelbia Atsakingos politikos centras.

JAV senatorius Chrisas Murphy, išrinktas į Kongresą apygardoje, kuriai priklauso Sendi Hukas, po išpuolio Las Vegase dar kartą paragino imtis veiksmų.

„Tai privalo liautis. Iš tikrųjų siutina, kad mano kolegos Kongrese taip bijo ginklų pramonės, kad apsimetinėja, jog šiai epidemijai nėra viešosios politikos atsako“, – pabrėžė jis.