Klarko apygardos šerifo pavaduotojas Toddas Fasulo pranešė, kad policija Las Vegaso viešbučio kambaryje rado 23 ginklus, dar devyniolika ginklų aptikta S. Paddocko namuose Meskite, Nevados valstijoje.

Pasak pareigūnų, S. Paddockas ankstų pirmadienį, spalio 2 dieną, nužudė 59 žmones, dar 527 buvo sužeisti. Tai daugiausia gyvybių nusinešęs masinis šaudymas šiuolaikinėje JAV istorijoje.

Praėjus kelioms valandoms po į pensiją išėjusio finansininko įvykdyto šaudymo, pareigūnai paskelbė šiurpą keliančias naujas detales, pavyzdžiui, kad viešbutyje buvo aptikti šautuvai su optika, o jo namuose – sprogmenys.

Tačiau pareigūnai negalėjo pasakyti vieno dalyko – kodėl tai padarė žmogus, kuriam niekada nebuvo pateikti kriminaliniai kaltinimai. Iki vėlaus pirmadienio vakaro nusikaltimo motyvas nebuvo išaiškintas.

Net S. Paddocko brolis atsakymo nežinojo. „Mes vis dar esame tiesiog visiškai apstulbinti“, – sakė Ericas Paddockas iš Orlando Floridos valstijoje.

Anksčiau buvo pranešta, kad šaulys atsinešė į viešbučio „Mandalay Bay“ numerį ne daugiau kaip 16 šaunamųjų ginklų. Vėliau pareigūnai pareiškė, kad per kratas jo namuose Meskite rasta dar 18 ginklų, taip pat šaudmenų, sprogmenų ir įvairių elektroninių prietaisų.

Sekmadienio vakarą per koncertą netoli viešbučio ir pramogų komplekso „Mandalay Bay“ įvyko šaudynės. Policijos duomenimis, iš viešbučio 32-ojo aukšto šaudė 64 metų Stephenas Paddockas. Jis nusižudė prieš atvykstant pareigūnams. Tragedijos aukomis tapo 59 žmonės, daugiau kaip 520 buvo sužeisti.

„Matėme apačioje kūnų“

Prasidėjus šaudynėms nuo scenos pabėgo kantri muzikos žvaigždė Jasonas Aldeanas, o festivalio lankytojai paniškai bandė pasislėpti nuo skriejančių kulkų.

„Matėme apačioje kūnų. Nežinojome, ar (tie žmonės) pargriuvo, ar buvo pašauti“, – sakė koncerte su draugais dalyvavęs Ralphas Rodriguezas.

„Žmonės griebė savo artimuosius ir tiesiog nepažįstamuosius, bandė padėti jiems išsigelbėti“, – pridūrė jis.

Policija pranešė, kad į festivalio dalyvius šaudęs vyras nusižudė anksčiau, nei greitojo reagavimo būrio pareigūnai pateko į jo viešbučio kambarį.

Šerifas Josephas Lombardo sakė, kad pareigūnams įsiveržus į S.C.Paddocko kambarį, vienas apsaugos darbuotojas buvo pašautas į koją. Įtariamasis tame kambaryje buvo apsistojęs nuo rugsėjo 28 dienos.

Jis sakė, kad per kratą S.C.Paddocko namuose Meskito mieste, esančiame apie 130 km į šiaurės rytus nuo Las Vegaso, pareigūnai surado „dar 18 ginklų, šiek tiek sprogmenų ir kelis tūkstančius šovinių.“

J.Lombardo informavo, kad pareigūnai įtariamojo namuose aptiko sprogstamosios medžiagos tanerito, o jo automobilyje – amonio nitrato trąšų, naudojamų sprogmenų gamybai.

Pasak šerifo, atakos aukų skaičius išaugo iki 59, o sužeistųjų – iki 527.

„Vienišas vilkas“

J.Lombardo nurodė, kad pareigūnai nerado jokių užrašų ar kitų įrodymų, kurie paaiškintų S.C.Paddocko veiksmus.

„Šis asmuo yra vienišas vilkas, ir nežinau, kaip tam būtų buvę įmanoma užkirsti kelią, – sakė jis. – Šiuo metu negaliu įlįsti į psichopato protą.“

J.Lombardo nurodė, kad S.C.Paddockas veikiausiai išdaužė viešbučio kambario langą plaktuku ir ėmė šaudyti į apačioje vykusį renginį, kuriame dalyvavo apie 22 tūkst. žmonių.

Už kruviną ataką Las Vegase atsakomybę prisiėmė IS, pirmadienį pranešusi, kad šaudė jos „karys, atsivertęs į islamą prieš kelis mėnesius“.

„Las Vegaso atakos vykdytojas yra „Islamo valstybės“ karys, ir jis įvykdė operaciją reaguodamas“ į raginimus pulti šalis, prisidedančias prie karinių veiksmų prieš džihadistus, sakoma IS propagandos agentūros „Amaq“ pranešimuose internete. Tačiau agentūra nepateikė jokių šio teiginio įrodymų.

Federalinis tyrimų biuras (FTB) savo ruožtu nurodė, kad nebuvo rasta jokių įtariamojo sąsajų su džihadistais, o vietos šerifas sakė, kad S.C.Paddockas buvo „psichopatas“, veikęs vienas.

„Šiuo metu nenustatėme, kad jis būtų kaip nors susijęs su tarptautine teroristine grupuote“, – sakė specialusis FTB agentas Aaronas Rousas.

Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) atstovas Jonathanas Liu sakė, kad „žvalgybos bendruomenė žino, kad atsakomybę (už ataką) prisiėmė užsienio teroristinė organizacija“.

„Raginame vengti daryti išvadas, kol nėra aiškūs faktai“, – pabrėžė jis.

Įtariamojo brolis Ericas Paddockas sakė, kad šaulys mėgdavo lošti, o jųdviejų tėvas banko plėšikas kažkada buvo vienas ieškomiausių FTB nusikaltėlių.

Vis dėlto E.Paddockas sakė, kad jo brolis gyveno normalų gyvenimą ir rūpinosi jųdviejų motina.

„Jam patikdavo žaisti pokerį internete. Jis plaukdavo į kruizus. Atsiųsdavo mamai sausainių“, – teigė E.Paddockas.

„Bandome suvokti, kas įvyko, – sakė jis. – Esame sutrikę.“

S.C.Paddockas „nebuvo religingas ar politiškas“, be to, jis „visiškai nebuvo ginklų entuziastas“, sakė jo brolis.

Šio vyro partnerė, 62 metų Marilou Danley, nusikaltimo metu buvo išvykusi iš JAV. Pasak S.Lombardo, ji šiuo metu yra Tokijuje, ir bus apklausta, kai sugrįš į Jungtines Valstijas.

„Beveik kaip karo scena“

Pasak įvykio liudininkų, S.C.Paddockas iš pradžių paleido daugybę kulkų, tada iš naujo užtaisė ginklą ir tęsė šaudynes.

Iš Los Andželo į koncertą atvykęs ugniagesys Robertas Hayesas sakė iš pradžių pamanęs, kad tuos šūvius primenančius garsus leido sugedusi technika.

Tačiau supratęs, kas iš tiesų vyksta, jis buvo vienas iš pirmųjų, sureagavęs į šį įvykį.

„Viduje viskas atrodė beveik kaip karo scena“, – pasakojo R.Hayesas. Gelbėtojai nešė sužeistuosius, paguldytus ant stalų ir metalinių užtvarų.

Kruviniausias išpuolis

Las Vegaso ataka buvo kruviniausios masinės šaudynės per šiuolaikinę JAV istoriją; jos pareikalavo daugiau aukų nei pernai birželį Floridos Orlando mieste surengtas išpuolis, kai ginkluotas užpuolikas viename naktiniame gėjų klube nužudė 49 žmones

Be to, kruvinų išpuolių neseniai buvo įvykdyta ir per kitus koncertus visame pasaulyje.

Šiemet gegužę Didžiosios Britanijos Mančesterio mieste per popmuzikos žvaigždės Arianos Grande koncertą mirtininkui sprogdintojui detonavus sprogmenį žuvo 22 žmonės.

2015-ųjų lapkritį Paryžiaus koncertų salėje „Bataclan“ per JAV grupės „Eagles of Death Metal“ pasirodymą užpuolikai nužudė 90 žmonių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šaudynes Las Vegase pavadino „tikra piktadarybe“. Jis žada atvykti į Las Vegasą trečiadienį.

Tuo tarpu Baltieji rūmai nesutinka su raginimais vėl svarstyti ginklų kontrolės griežtinimą.

„(Užpuoliko) motyvas dar nenustatytas, ir būtų skubota aptarinėti (ginklų kontrolės) politiką nežinant visų faktų ar to, kas įvyko vakar vakare“, – pareiškė Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders.

Popiežius Pranciškus pirmadienį sakė, kad jį „labai nuliūdino“ Las Vegase įvykusi „beprasmė tragedija“. Britanijos karalienė Elizabeth II pareiškė, kad jos „mintys ir maldos“ yra su Las Vegasu, o Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas išreiškė užuojautą JAV lyderiui D.Trumpui dėl masinių šaudynių Las Vegase, „pribloškiančių savo žiaurumu“.

Turėjo įtaisų automatiniam šaudymui

Užpuolikas, sekmadienio vakarą paleidęs šimtus šūvių į koncerto klausytojų minią Las Vegase, turėjo du prie šautuvų tvirtinamus įtaisus, padedančius iš pusiau automatinių ginklų šaudyti visiškai automatiniu režimu, nurodė pareigūnai.

Tokie įtaisai pastaraisiais metais ne kartą buvo atkreipę institucijų dėmesį.

Kalifornijos senatorė Dianne Feinstein seniai protestavo, kad šie įtaisai yra leidžiami naudoti. Prieš kelerius metus politikė sakė naujienų agentūrai AP esanti susirūpinusi dėl atsirandančių naujų technologijų, leidžiančių pritaikyti pusiau automatinius ginklus šaudyti automatiniu režimu.

„Šios pakeičiamos buožės paverčia pusiau automatinį šautuvą ginklu, galinčiu paleisti 400–800 šūvių per minutę“, – aiškino ji.

Šaudant iš pusiau automatinio ginklo, per kiekvieną šūvį reikia paspausti nuleistuką. Tuo jie skiriasi nuo automatinių ginklų, galinčių šaudyti be paliovos, kol nuleistukas yra paspaustas arba kol ištuštėja šovinių dėtuvė.

Prekyba visiškai automatiniais ginklais Jungtinėse Valstijose smarkiai ribojama nuo praeito amžiaus 4-o dešimtmečio.

1986 metais priimtos visoje šalyje galiojančio Nacionalinio šaunamųjų ginklų įstatymo pataisos uždraudė civiliams perduoti ir turėti automatų ir kulkosvaidžių, išskyrus pagamintus ir užregistruotus anksčiau.

Daugelis pastangų pertvarkyti pusiau automatinius ginklus buvo nesėkmingos, kol pastaraisiais metais rinkoje atsirado specialių buožių automatiniam šaudymui.

Tokie įrenginiai naudoja šūvio atatrankos energiją nuleistukui iš naujo paspausti, todėl faktiškai galima šaudyti visiškai automatiniu režimu, nors taiklumas smarkiai sumažėja. Teisiškai toks ginklas tebelaikomas pusiau automatiniu.

Las Vegaso šaulys S. C. Paddockas savo viešbučio kambaryje turėjo 23 šaunamuosius ginklus.

Du su tyrimo eiga susipažinę pareigūnai sakė AP, kad S.C.Paddockas turėjo du įtaisus automatiniam šaudymui. Tyrėjai aiškinasi, ar šie įtaisai buvo panaudoti modifikuoti ginklams, panaudotiems per šaudynes.

AP: prieš pirkdamas ginklus, šaulys perėjo reikiamas patikras

S. Paddockas, prieš pirkdamas ginklus, perėjo reikiamas patikras. Tai pirmadienį pranešė naujienų agentūra „The Associated Press“, remdamasi parduotuvės, kurioje būsimasis šaulys įsigijo ginklus, savininku.

Pasak Christopherio Sullivano, turinčio parduotuvę Nevados valstijos Meskito mieste, S. Paddockas, pirkdamas prekes, nerodė jokių galimo psichinio nestabilumo požymių.

Be to, kaip pažymėjo Ch. Sullivanas, parduotuvė atliko visas reikiamas patikras pirkėjo atžvilgiu ir realizavo prekes pagal Nevados valstijos taisykles ir įstatymus. Tokiais atvejais paprastai tikrinama, ar pirkėjas nėra teistas, pažeidęs įstatymų, gydęsis dėl psichikos sutrikimų.

Parduotuvė neatskleidė, kiek ir kokių ginklų įsigijo S. Paddockas. Jos darbuotojai sakė galį pasidalyti tokia informacija tik su teisėsaugos institucijomis.