Praeitą savaitę Jungtinės Valstijos nusprendė panašia dalimi sumažinti savo darbuotojų skaičių Amerikos ambasadoje Havanoje. Šis žingsnis yra atsakas į mįslingas atakas, sutrikdžiusias mažiausiai 21 JAV vyriausybės darbuotojo Kuboje sveikatą – pablogėjo jų klausa, pusiausvyros pojūtis ir rega.

Toks sprendimas yra stiprus smūgis ir šiaip sudėtingiems JAV ir Kubos santykiams, kurie ilgą laiką buvo priešiški ir tik neseniai pradėjo gerėti.

Pareigūnai sakė, kad Valstybės departamentas ketina paskelbti šį sprendimą antradienį, nors perspėjo, kad jis dar nėra oficialiai patvirtintas. Šią informaciją suteikę pareigūnai prašė neviešinti jų vardų, nes jie nebuvo įgalioti jos viešinti.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas pirmadienį aptarė šiuos planus su šalies prezidentu.

Kuba neigia kaip nors prisidėjusi prie minėtų atakų. Pasak šaltinių, Jungtinės Valstijos nesiekia nubausti Kubos, tik užtikrinti, kad abiejų šalių atstovybėse dirbtų panašus skaičius diplomatų. Kubos diplomatai nebūtų oficialiai išsiųsti iš JAV, nebent Havana atsisakytų juos grąžinti namo.

Pirmadienį naujienų agentūra AP pranešė, kad tarp labiausiai nukentėjusių nuo numanomų atakų buvo JAV žvalgybininkai. Pirmųjų įtarimų Vašingtonui kilo tik su diplomatine priedanga dirbantiems JAV šnipams pranešus, kad jie girdėjo keistus garsus ir patyrę dar keistesnį fizinį poveikį, sakė informuoti šaltiniai.

Šios atakos prasidėjo kelios dienos po netikėto D.Trumpo išrinkimo lapkričio mėnesį. Tačiau tikslus atakų laikas lieka neaiškus, taip pat nežinoma, ar žvalgybos pareigūnai buvo pirmosios aukos, ar tiesiog pirmieji, pranešę apie šį poveikį.

Penktadienį Jungtinės Valstijos liepė daugiau kaip pusei savo ambasados Havanoje darbuotojų sugrįžti namo.

Be kita ko, praėjusią savaitę Vašingtonas paskelbė naują kelionių į Kubą draudimą, kuris veikiausiai pakenks itin svarbiam šios salos turizmo sektoriui. JAV paskelbė, kad kai kurios atakos buvo rengiamos Kubos viešbučiuose, ir nors kol kas pranešimų apie nukentėjusius turistus nėra, vykti į Kubą jiems yra nesaugu.

„Kadangi iškilo grėsmė mūsų darbuotojų saugumui ir negalime nustatyti tų atakų šaltinio, manome, kad JAV piliečiams taip pat gali būti iškilusi grėsmė, tad perspėjame juos nevykti į Kubą“, – sakoma pranešime.

Kuba tokį JAV žingsnį pavadino „skubotu“ ir piktinosi, kad jis buvo atliktas neturint galutinių tyrimo rezultatų. Visgi keli JAV įstatymų leidėjai teigė, kad Vašingtono sprendimas nepakankamai griežtas, nes Kubos prezidento Raulio Castro vyriausybei buvo leista palikti visus savo diplomatus Jungtinėse Valstijose. Senatorius Marco Rubio AP sakė, kad toks vienašališkas veiksmas yra „įžeidimas“.

Vėlyvą pirmadienį Kubos ambasada Vašingtone dar nebuvo pateikusi jokios reakcijos į pranešimus apie JAV ketinimus paprašyti išsiųsti iš šalies dalį Kubos diplomatų.

2015 metais JAV ambasada Kuboje buvo iš naujo atidaryta po pusę šimtmečio trukusios diplomatinių santykių krizės, prasidėjusios Šaltojo karo metais.

JAV ambasadoje Havanoje kiek anksčiau dirbo apie 50 amerikiečių, taigi išvykus 60 proc. diplomatų, ten liks apie 20 darbuotojų. Kol kas neaišku, kiek tiksliai Kubos diplomatų turės palikti Vašingtoną.

Praėjus beveik metams po to, kai diplomatai pradėjo skųstis dėl nepaaiškinamų sveikatos sutrikimų, JAV tyrėjai iki šiol neišsiaiškino, kas rengė mįslingus išpuolius, nuo kurių nukentėjo mažiausiai 21 diplomatas ir jų šeimos nariai, patyrę įvairių sveikatos sutrikimų, pradedant smegenų traumomis ir baigiant visišku klausos praradimu. Dabar kai kurie diplomatai skundžiasi dėmesio ir atminties sutrikimais.

Nors JAV Valstybės departamentas, vengdamas žodžio „ataka“, iki šiol minėtus išpuolius vadino „incidentais“, penktadienį R.Tillersonas septyniskart pavadino juos „atakomis“, o minėtame kelionių draudime šis žodis buvo pavartotas penkis kartus.

Po kelis mėnesius trukusių tyrimų JAV pareigūnai padarė išvadą, kad diplomatus paveikė kažkoks moderniųjų technologijų prietaisas, skleidžiantis žmogui negirdimas garso bangas, įtaisytas diplomatų rezidencijose arba šalimais.

JAV Valstybės departamentas tvirtino, kad tokie incidentai jau nebevyksta, o paskutinį kartą apie juos buvo pranešta šių metų rugpjūčio pabaigoje.

Visgi JAV administracija tiesiogiai nekaltina Kubos įvykdžius tas atakas, ir pareigūnai ištisas savaites svarstė, kaip sumažinti riziką amerikiečiams Kuboje nepakenkiant dvišaliams santykiams.

Buvęs JAV prezidentas Barackas Obama 2015 metais atvėrė kelią visiškam diplomatinių santykių su Kuba atkūrimui, su R. Castro buvo susitarta sušvelninti kelionių ir prekybos apribojimus. D.Trumpas keletą tų pokyčių atšaukė, tačiau pats susitarimas dėl dvišalių santykių atšilimo liko galioti.