Strasbūre prasidėjusioje Europos Parlamento plenarinėje sesijoje nutarta spalio 4 d., trečiadienį, aptarti padėtį Katalonijoje. Diskusija, pavadinta „Konstitucija, teisės viršenybė ir pagrindinės teisės Ispanijoje atsižvelgiant į pastarojo meto įvykius Katalonijoje“, prasidės 16.00 val. Lietuvos laiku. Rezoliucija nenumatyta.

ELTA primena, kad Katalonijos gyventojai sekmadienį balsavo referendume dėl nepriklausomybės. Paaiškėjo, kad 90 procentų referendumo dalyvių yra už Katalonijos nepriklausomybę. Iš viso balsavime dalyvavo 2,26 milijono rinkėjų iš 5,3 milijono.

Referendumo metu vyko beginklių taikių jo dalyvių susirėmimai su teisėtvarkos pajėgomis, kurių dalį atsiuntė Madridas, nepripažįstantis plebiscito teisėtumo. Gautomis žiniomis, per susirėmimus nukentėjo apie tūkstantį žmonių.

Sesijos pradžioje europarlamentarai taip pat pasmerkė nesenus teroro išpuolius bei šaudymą Las Vegase. Jie pagerbė žuvusiuosius tylos minute ir pažymėjo, kad prievarta ir terorizmas neprivers Vakarų civilizacijos atsisakyti esminių savo vertybių.