Pasak Jungtinių Valstijų sausumos pajėgų Europoje vado generolo leitenanto Benjamino Hodgeso, Rusija suskaldė savo pratybas „Zapad 2017“ į mažesnius mokymus, kad galėtų apeiti savo tarptautinius įsipareigojimus dėl karinių pratybų vykdymo tvarkos.

Rusijos gynybos ministerija tvirtina, kad bendrose Rusijos ir Baltarusijos karinėse pratybose, kurios buvo „griežtai gynybinio“ pobūdžio ir vyko prie rytinių NATO ir ES sienų, dalyvavo vos 12 tūkst. 700 karių. Šios pratybos sukėlė didelį Lenkijos ir Baltijos valstybių, vos prieš ketvirtį amžiaus išrūkusių iš Kremliaus kontrolės, nerimą.

„Spėju, kad visose tose pratybose galėjo būti daugiau nei 40 tūkst. karių“, – sakė B. Hodgesas žurnalistams.

Pasak jo, Maskva suskaldė savo pratybas į mažesnius karinius mokymus, kad apeitų tarptautinį protokolą, pagal kurį pratybas, kuriose dalyvauja daugiau nei 13 tūkst. karių, gali stebėti užsienio stebėtojai. NATO buvo leista siųsti savo stebėtojus tik į vadinamąsias lankytojų dienas.

„Tačiau faktiškai profesionaliu kariniu požiūriu visa tai (tie mokymai) buvo susiję“, – kalbėjo B. Hodgesas.

Artėjant Rusijos ir Baltarusijos pratyboms NATO nerimą kėlė šiuos mokymus lydintis slaptumas. Šiaurės Aljansas būgštavo, kad Rusija nori nuslėpti tikrąjį šių pratybų mastą. Estija, Lietuva ir Vokietija sakė, kad pratybose turėjo dalyvauti maždaug 100 tūkst. karių.

Šie kariniai manevrai vyko tvyrant didžiausiai nuo šaltojo karo laikų įtampai tarp Rusijos ir NATO dėl Kremliaus įsikišimo į Ukrainos erdvę ir JAV vadovaujamos aljanso pajėgų stiprinimo Europos rytuose.

Pasak įvairių pareigūnų, per dvejus ankstesnius manevrus „Zapad-2009“ ir „Zapad-2013“ buvo imituotas branduolinis smūgis Varšuvai, nors NATO niekada šito nesakė.

B. Hodgesas pažymi, kad šį kartą Rusijos branduolinės pratybos prasidėjo jau pasibaigus „Zapad“ manevrams.

„Tame scenarijuje aš nematau to, kas buvo anksčiau, – kai scenarijus prasideda branduoliniu smūgiu į Vakarų miestą“, – sakė jis.

Per šiųmetines pratybas dar buvo demonstruotos „galingos, įmantrios“ elektroninės karo priemonės, pridūrė JAV generolas, smulkiau šios frazės nepaaiškindamas.