Incidentų virtinė, kurią ministras pirmininkas Justinas Trudeau pasmerkė kaip „teroristinę ataką“, prasidėjo šeštadienį po aštuntos vakaro, prie šalies vakaruose esančio Edmontono miesto futbolo stadiono, o po kelių valandų baigėsi įtariamojo gaudynės, per kurias jis išnuomotu nedideliu sunkvežimiu stengėsi partrenkti pėsčiuosius, pranešė policija.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad užpuolikas yra 30 metų Abdulahi Hasanas Sharifas, o pareigūnai patvirtino, kad jis yra Somalio pilietis. Šis vyras yra pasiprašęs prieglobsčio ir pakliuvo į saugumo tarnybų akiratį po vieno skundo 2015 metais.

„Nebuvo pakankamai įrodymų kaltinimams terorizmu, – spaudos konferencijoje sakė policijos pareigūnas Marlinas Degrandas. – Įtariamasis nebuvo laikomas keliančiu grėsmę Kanadai.“

Viename per ataką panaudotų automobilių radę „Islamo valstybės“ (IS) vėliavą, pareigūnai minimus incidentus tiria kaip terorizmo aktą.

Ministras pirmininkas J.Trudeau pavadino incidentą „teroristine ataka“ ir paragino kanadiečius būti budrius.

„Esu labai susirūpinęs ir pasipiktinęs dėl šios tragedijos“, – sakoma jo pareiškime.

„Nors tyrimas tęsiasi, pradiniai pranešimai rodo, kad tai yra dar vienas pavyzdys neapykantos, dėl kurios privalome visuomet išlikti budrūs, – sakė jis. – Negalime leisti – ir neleisime – kad smurtinis ekstremizmas įsišaknytų mūsų bendruomenėse. Mes žinome, kad Kanados stiprybė išplaukia iš mūsų įvairovės, ir mūsų neįbaugins tie, kas siekia mus skaldyti ar sėti baimę.“

Subadytas policijos pareigūnas

Šeštadienį maždaug 20 val. 15 min. (sekmadienį 5 val. 15 min. Lietuvos laiku) vyro vairuojamas baltas „Chevy Malibu“ dideliu greičiu pralėkė pro policijos užtvaras prie Edmontono stadiono, kur vyko Kanados futbolo lygos rungtynės, ir rėžėsi į policininką, stovėjusį priešais savo patrulinį automobilį. Pareigūnas po smūgio oru skriejo maždaug 4,5 metro, o užpuoliko automobilis rėžėsi į policijos automobilį, sakoma vietos policijos pranešime.

Tada iš automobilio iššoko vyras ir „pradėjo įnirtingai badyti pareigūną peiliu“, sakoma pranešime. Įtariamasis pabėgo, o pareigūnas buvo skubiai nuvežtas į ligoninę.

Šiuos įvykius nufilmavo stebėjimo kamera, medžiagą policija paskelbė.

Išnuomotas sunkvežimis

Policija 800 tūkst. gyventojų turinčiame mieste įrengė gatvių užtvaras ir prieš pat vidurnaktį sustabdė nedidelį išnuomotą kompanijos „U-Haul“ sunkvežimį. Pareigūnai pastebėjo, kad pavardė vairuotojo pažymėjime yra panaši į minėto balto „Malibu“ savininko pavardę.

Tada vairuotojas nuvažiavo Edmontono centro link, o per gaudynes dviejose vietose „tyčia stengėsi partrenkti pėsčiuosius perėjose ir gatvelėse“, žurnalistams sakė Edmontono policijos viršininkas Rodas Knechtas.

„Šiuo metu manoma, kad … buvo partrenkti keturi pėstieji, kurie su daugybiniais sužeidimais nuvežti į ligoninę“, – sakoma policijos pranešime.

Liudininkai pasakojo apie paniką, kilusią sunkvežimiui lekiant į pėsčiuosius.

„Mačiau skriejančius žmones“

„Žmonės tiesiog skriejo... Aš sukrėstas – ką tik mačiau skriejančius žmones“, – miesto laikraščiui „Edmonton Journal“ pasakojo Kimas Andressenas.

Gaudynės baigėsi sunkvežimiui apvirtus ant šono ir pareigūnams areštavus jo vairuotoją.

Edmontono meras Donas Ivesonas sakė manantis, kad tai buvo vienišiaus išpuolis.

„Terorizmas sėja paniką ir trikdo žmonių gyvenimą“, – sakė jis ir pridūrė, kad Edmontono gyventojai „pakils virš neapykantos ir susiskaldymo“.

Incidentas primena džihadistų atakas Barselonoje, Londone, Nicoje, Berlyne ir Stokholme, per kurias buvo panaudoti automobiliai.

Keli kanadiečiai per pastaruosius penkerius metus prisidėjo prie „Islamo valstybės“, o kažkiek kitų buvo sulaikyti, apkaltinti terorizmu ir įkalinti pagal įstatymą, kuris buvo sugriežtintas po atakos Otavoje.

Kanada priklauso tarptautinei koalicijai, kovojančiai su IS Irake ir Sirijoje. Nors kanadiečiai atšaukė kovos veiksmuose dalyvavusius savo lėktuvus iš koalicijos operacijų, Irake vis dar yra Kanados specialiųjų operacijų karių ir instruktorių.