Per sekmadienį vykusį Katalonijos nepriklausomybės referendumą, prieš kurio dalyvius buvo nukreiptos gausios policijos pajėgos, naujausiais duomenimis, nukentėjo 761 žmogus.

„Jau 761 žmogui prireikė medikų pagalbos“, – pranešė Katalonijos sveikatos apsaugos departamentas.

Ispanijos centrinė vyriausybė ir teismai referendumą dėl Katalonijos nepriklausomybės yra pripažinę prieštaraujančiu Konstitucijai.

Skelbiama, kad protestuotojai buvo apšaudyti guminėmis kulkomis. Trys jų esą sužeisti labai rimtai.

Katalonijos nepriklausomybės siekiančiųjų lyderiai buvo pažadėję skelbti nepriklausomybę, jeigu „taip“ balsai laimės.

Ispanijos premjeras Mariano Rajoy sekmadienį pareiškė, kad šalyje triumfavo įstatymų viršenybė ir buvo užblokuotas teismų uždraustas referendumas dėl Katalonijos regiono nepriklausomybės.

„Referendumo dėl Katalonijos apsisprendimo šiandien nebuvo. Įstatymų viršenybė tebegalioja visa jėga“, – vyriausybės vadovas pareiškė kreipdamasis į tautą per televiziją.

Katalonijos prezidentas pakeitė balsavimo vietą

Ispanijos riaušių policija Katalonijos mieste Žironoje sekmadienį atidžiai saugo balsavietę, į kurią Katalonijos prezidentas Carlesas Puigdemont'as turėjo ateiti balsuoti Madrido uždraustame referendume.

Pasak AFP reporterio, policijai atvykus kilo susistumdymas.

Riaušėms pasirengusi Ispanijos policija sekmadienį įsiveržė į balsavimo centrą, kuriame referendume dėl Katalonijos nepriklausomybės turėjo balsuoti regiono lyderis.

Civilinės gvardijos policininkai plaktuku išdaužė Sant Chulija de Ramiso, esančio netoli Katalonijos Žironos miesto, balsavimo centro paradinių durų stiklą ir panaudodami metalo žirkles įsiveržė į vidų. Lauke žmonės, laukę galimybės atiduoti savo balsą, susistumdė su pareigūnais.

Televizijos reportažuose matyti, kad policija prie vietos sporto centro susirinkusią minią vaikė guminėmis lazdomis.

Galiausiai Katalonijos vyriausybė tviteryje paskelbė C. Puigdemont'o nuotrauką, kaip jis balsuoja Korneljos de Terio mieste Žironos provincijoje – visai kitoje vietoje negu iš pradžių laukta, kad jis balsuos.

Konfiskuoja balsadėžes

Tuo metu Ispanijos vidaus reikalų ministerija tviteryje paskelbė, kad Barselonoje jau konfiskuotos pirmosios balsadėžės ir balsalapiai.

„Štai pirmosios balsadėžės ir balsalapiai, konfiskuoti Barselonoje. Pareigūnai tebetelkiami Katalonijoje“, – parašė tviteryje Ispanijos vidaus reikalų ministerija ir įdėjo nuotrauką, kurioje matyti keturios balsadėžės ir krūvos balsalapių.

Katalonijos pareigūnai sako, kad rinkėjams bus leidžiama balsuoti bet kurioje rinkimų apylinkėje, o ne jiems paskirtoje, kaip buvo skelbiama anksčiau, nes daug rinkimų apylinkių uždarė policija.

Regiono vyriausybės atstovas Jordi Turullas sakė, kad pagal paskutinės minutės tvarką 5,3 mln. rinkėjų galės balsuoti ir bus išvengta pakartotinio balsavimo.

Pasak naujienų agentūros „The Associated Press“, balsadėžės plastiko maišuose Barselonoje buvo įneštos į tuos balsavimo punktus mokyklose, kurias užėmė moksleiviai, jų tėvai ir aktyvistai.

Valdžia prieštarauja

Šiam referendumui dėl Katalonijos atsiskyrimo nuo Ispanijos kategoriškai prieštarauja Ispanijos valdžia.

Regiono parlamento paskirta rinkimų taryba praėjusią savaitę buvo paleista siekiant išvengti didelių Ispanijos Konstitucinio Teismo baudų.

Plebiscito išvakarėse įvairiuose Ispanijos miestuose, tarp jų – ir Katalonijos sostinėje Barselonoje, tūkstančiai demonstrantų pasisakė už Ispanijos vienybę. Jie laikė iškėlę Ispanijos vėliavas ir plakatus su užrašais „Katalonija yra Ispanija“.

Kaip pranešta anksčiau, šeštadienį Ispanijos civilinė gvardija atliko patikrą Katalonijos telekomunikacijų ir informacinių technologijų centre, kad įsitikintų, ar išjungtos kompiuterių programos spalio 1 d. referendumui dėl nepriklausomybės. Penktadienį Katalonijos Aukščiausiasis teismas davė nurodymą regiono vadovybei užblokuoti 29 programas, kurios gali būti panaudotos balsams skaičiuoti arba elektroniniam balsavimui per plebiscitą.

„Šiandien vyriausybė gali pavirtinti, kad apsisprendimo referendumas įvyks - ne taip, kaip norėjome, bet (demokratija) bus užtikrinta“, – spaudos konferencijoje sekmadienio rytą sakė Katalonijos vyriausybės atstovas Jordi Turull.