Centrinėje Cibeles aikštėje priešais miesto rotušę susirinkę demonstrantai skandavo „Katalonija – Ispanijos dalis“ ir „aš ispanas, ispanas, ispanas!“. Pastarasis šūkis dažniausiai skamba per nacionalinės futbolo rinktinės varžybas.

Kai kurie demonstrantai ragino suimti Katalonijos lyderį Carlesą Puigdemont'ą, kuris pažadėjo sekmadienį surengti balsavimą, nors Ispanijos teismas paskelbė referendumą prieštaraujančiu konstitucijai.

Ispanijos premjero Mariano Rajoy'aus konservatyvi vyriausybė taip pat yra pareiškusi, kad referendumas yra nelegalus, ir pažadėjusi padaryti, ką gali, kad jis neįvyktų.

„Valstybė turi paaiškinti vienybės naudą, užuot nuolat kartojusi, kad referendumas nelegalus. Bet Ispanija neturi lyderio,“ – sakė mitingo dalyvis 59-erių inžinierius Rafaelis Castillo.

Greta jo stovėjęs 58-erių inžinierius Fernado Cepeda teigė, kad Katalonija ir Šiaurės Ispanijoje esantis Baskų kraštas jau ir taip turi daugiau galių nei Vokietijos regionai.

„Nereikėjo iki to prieiti. Pasiekėme ribą, už kurios nėra kelio atgal,“ – pridūrė jis.

55-erių Maite Lopez Sanchez, mitinge dalyvavusi kartu su dukterimi, mano, kad Ispanijos institucijos turėtų „geriau paaiškinti, ką daro, kad būdų laikomasi konstitucijos“.

„Nežinome, kas gali įvykti rytoj, gali įvykti bet kas,“ – sakė ji.

Vienybės palaikymo akcijos buvo surengtos ir kai kuriuose kituose Ispanijos miestuose, tarp jų – Sevilijoje, Santandere, Maljorkos Palmoje ir Katalonijos sostinėje Barselonoje.

Patys katalonai taip pat yra susiskaldę dėl nepriklausomybės, tačiau didelė dauguma norėtų, kad jiems būtų leista išspręsti šį klausimą teisėto referendumo keliu.

Apie 7,5 mln. gyventojų, savą kalbą ir kultūrą turinti Katalonija sukuria maždaug penktadalį visos Ispanijos bendrojo vidaus produkto (BVP).

Referendumas dėl nepriklausomybės sukėlė daug aistrų šiame turtingame šiaurės rytų Ispanijos regione, generuojančiame penktadalį šalies bendrojo vidaus produkto. Dėl Katalonijos lyderių ir centrinės valdžios priešpriešos Ispaniją apėmė viena rimčiausių politinių krizių nuo diktatoriaus generolo Francisco Franco diktatūros pabaigos prieš keturis dešimtmečius.