„Iki spalio pabaigos nebūsime padarę pakankamai pažangos, – pareiškė jis per ES viršūnių susitikimą Taline. – Sakau, kad nuo dabar iki spalio nebus padaryta pakankamos pažangos, nebent įvyktų stebuklas.“

ES lyderiai per spalio 19–20 dienomis vyksiantį viršūnių susitikimą turės nuspręsti, ar derybose dėl Britanijos išstojimo iš Bendrijos sąlygų padaryta „pakankama pažanga“, kad būtų galima pradėti diskusijas dėl būsimų santykių, įskaitant ir susitarimą dėl prekybos.

Visgi Britanijos premjerė Theresa May tvirtina, kad buvo padaryta „labai gera pažanga“ dėl ES piliečių, gyvenančių jos šalyje, teisių. Praėjusią savaitę Florencijoje ji pasakė palankių vertinimų sulaukusią kalbą apie „Brexit“.

„Savo kalboje Florencijoje labai aiškiai nustačiau, kaip galėtume užtikrinta, kad JK būtų garantuotos tų ES piliečių teisės“, – žurnalistams sakė Th. May.

„Tai buvo mūsų derybų dalis; (per jas) buvo padaryta labai gera pažanga – vakar tai savo pranešimuose aiškiai pasakė Davidas Davisas bei Michelis Barnier“, – pridūrė ji.

ES vyriausiasis derybininkas M. Barnier ir britų derybininkas D. Davisas ketvirtadienį Briuselyje užbaigė ketvirtąjį „Brexit“ derybų raundą.

D. Davisas sakė, kad per šį derybų etapą buvo „žengta ryžtingų žingsnių pirmyn“.

Tačiau jo kolega, ES atstovas M. Barnier pareiškė, kad reikės „dar ne vienos savaitės ar net mėnesių pakankamai pažangai pasiekti“, kad būtų galima pradėti svarbias derybas dėl būsimo prekybos susitarimo.

Abi pusės jau ne vieną mėnesį nesutaria trimis ES prioritetiniais laikomais klausimais: dėl Bendrijos piliečių teisių, Airijos Respublikos sausumos sienos su JK priklausančia Šiaurės Airija statuso ir Britanijos finansinių įsipareigojimų Briuseliui.

Briuselis tvirtina, kad šiais trimis klausimais būtina pasiekti „pakankamos pažangos“, kad būtų galima pradėti derybas dėl santykių ateityje.

Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras savo ruožtu sakė, kad naujausiame derybų raunde buvo jaučiama „geresnė atmosfera bei nuotaika“, tačiau perspėjo, kad „dar negalima pradėti diskusijų dėl ateities santykių“.

„Vis dar labai akivaizdu, kad reikia įdėti daug darbo“, – pridūrė jis.