Federalinė saugumo tarnyba (FSB) pranešė, kad buvo sulaikytas vienas vyras – Rusijos ginkluotųjų pajėgų šauktinis Kryme – ir viena moteris.

Pranešime teigiama, kad jiedu „rinko ir perdavė Ukrainos specialiosioms tarnyboms valstybine paslaptimi laikomą informaciją apie Juodosios jūros karinio laivyno formuočių ir divizijų veiklą“ Kryme.

FSB nurodė pradėjusi baudžiamąją bylą dėl tėvynės išdavystės; už šį nusikaltimą gresia maksimali 20 metų laisvės atėmimo bausmė.

Rusija reguliariai praneša apie sužlugdytus bandymus pakenkti jos valdžiai Kryme. Šį Ukrainos pusiasalį Maskva aneksavo 2014 metais, o tarptautinė bendruomenė šį žingsnį pasmerkė.

Rugpjūtį FSB pranešė, kad suėmė įtariamą ukrainiečių agentą, esą planavusį surengti diversijų Kryme. Rusų pareigūnai tvirtino, kad tas ukrainiečių žvalgybos pareigūnas galimai planavo gadinti elektros linijas pusiasalio pietinėje pakrantėje bei tokiu būdu palikti be elektros dešimtis tūkstančių žmonių.

2015-ųjų rugsėjį Kryme už terorizmą buvo nuteistas ukrainiečių kino režisierius Olehas Sencovas. Kino kūrėjui, pripažintam kaltu byloje, susijusioje su prorusiškų partijų būstinių padegimais tame Juodosios jūros pusiasalyje, buvo skirta 20 metų laisvės atėmimo bausmė.