"Padėtis pasikeitė į visiškai priešingą pusę. Tai blogiau nei buvo Kučmos laikais. Tai žiauraus nusivylimo tais, tikriausiai pernelyg dideliais lūkesčiais, kurių buvo po "oranžinės revoliucijos", padarinys", - sakė sociologė Irina Bekeškina, pristatydama rugsėjį fondo "Demokratinės iniciatyvos" surengtos apklausos rezultatus.

"Anksčiau mes sakėme, kad valdžia dar niekada neturėjo tokio didelio pasitikėjimo, bet per pusę metų padėtis katastrofiškai pasikeitė", - pažymėjo I.Bekeškina.

Sociologijos apklausos, kurioje dalyvavo 1 803 respondentai visuose Ukrainos regionuose, duomenimis (paklaida gali siekti 2,24 proc.), 2005 metų rugsėjo pabaigoje 61 proc. apklaustųjų manė, kad viskas šalyje vyksta neteisinga linkme, tuo tarpu 2004 metų rugsėjį, iki Viktoro Juščenkos pergalės rinkimuose, tokios nuomonės buvo 54 procentų.

Gyventojai mano, apklausos duomenimis, kad dėl to kaltas prezidentas V.Juščenka (35 proc.), oligarchai iš naujosios valdžios (34 proc.) ir buvusi ministrė pirmininkė Julija Tymošenko (31 proc.).

Sociologų duomenimis, itin smarkiai sumažėjo pasitikėjimas prezidentu Viktoru Juščenka - juo nepasitikinčiųjų apklaustųjų yra 8 proc. daugiau negu pasitikinčiųjų. 2005 metų kovą pasitikinčiųjų buvo 43 procentais daugiau negu nepasitikinčiųjų.

Smarkiai sumažėjęs pasitikėjimas užfiksuotas ir ankstesne J.Tymošenko vyriausybe, kuria nepasitikinčiųjų yra 22 proc. daugiau nei pasitikinčiųjų. Kovą J.Tymošenko kabinetu pasitikinčiųjų buvo 34 proc. daugiau negu nepasitikinčiųjų.

Pasak I.Bekeškinos, dėl "oražinės revoliucijos" vadovų tarpusavio nesutarimų taip pat smarkiai sumažėjo jų vadovaujamų politinių jėgų populiarumas, o tai sudaro galimybę sėkmingai veikti "trečiajai jėgai". 2006 metų kovą Ukrainoje vyks naujojo parlamento rinkimai - jis bus išrinktas partiniu pagrindu.

"Kai du liūtai pešasi - grobis gali atitekti kitiems žvėrims", - sakė I.Bekeškina, pažymėdama padidėjusias "Regionų partijos", kuriai vadovauja buvęs premjeras ir V.Juščenkos varžovas 2004 metų rinkimuose Viktoras Janukovičius, galimybes.

Sociologų duomenimis, "Regionų partija" rugsėjį buvo populiariausia, ir už ją per 2006 metų parlamento rinkimus pasiryžę balsuoti 20,7 proc. apklaustųjų.

J.Tymošenko bloką remia 20,5 proc. apklaustųjų, o prezidento partija - Liaudies sąjunga "Mūsų Ukraina", net po to, kai į sąrašą įtrauktas naujasis premjeras Jurijus Jechanurovas, surenka tik 13,9 proc. balsų.

3 proc. slenkstį, sociologijos apklausos duomenimis, taip pat gali įveikti socialistai (10,5 proc.), komunistai (7,6 proc.), Aukščiausiosios Rados pirmininko Volodymyro Lytvynovo Liaudies partija (5,7 proc.) ir kairiųjų radikalų Pažangioji socialistų partija (3,3 proc.).