„Ši tendencija kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, ir aš prašyčiau kruopščiai pasiruošti SNBO posėdžiui, kad kuo greičiau imtumės nuodugnių priemonių ir tai nebepasikartotų“, – pareiškė Ukrainos vadovas per karinio kabineto posėdį, įvykusį Kijeve trečiadienio vakarą.

Per minėtą posėdį prezidentas paragino teisėsaugos ir gynybos žinybų vadovus surasti ir nubausti Kalynivkos tragedijos kaltininkus, pranešė P.Porošenkos atstovai.

Ukrainos lyderis taip pat pabrėžė, kad būtina išmokti ginti savo strateginius objektus ir sustiprinti jų apsaugą.

„Privalome išmokti ginti savo strateginius objektus nuo diversantų grupuočių. Turite kitų versijų? Reiškia, patrauksime atsakomybėn (kaltuosius) pagal kitas versijas“, – pareiškė P.Porošenka, kreipdamasis į Generalinės prokuratūros, Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) bei Nacionalinės policijos vadovus.

Prezidentas pranešė, kad trečiadienio rytą įsakė gynybos ministrui Stepanui Poltorakui sustiprinti strateginių objektų gynybą.

Pastarasis per trečiadienio vakarą vykusį karinio kabineto posėdį sakė, kad sprogimai Kalynivkos ginklų saugykloje jau liovėsi.

Anot S.Poltorako, tame sandėlyje buvo saugoma 83 tūkst. tonų šaudmenų, bet tik 68 tonos jų buvo tinkami naudoti. Iš viso toje saugykloje gali būti laikoma iki 140 tūkst. tonų šaudmenų.

Gaisrą Ukrainos ginklų sandėlyje kilo ne dėl diversijos, sako karinis prokuroras

Ukrainos vyriausiasis karinis prokuroras Anatolijus Matiosas ketvirtadienį pareiškė, kad Vinycios srities Kalynivkos mieste, kur antradienio vakarą ginklų saugykloje įsiplieskė gaisras ir driokstelėjo daugybė sprogimų, nebuvo aptikta jokių diversantų grupuočių, niekas nebuvo sulaikytas ir niekas nepabėgo.

„Diversantų grupuočių, apie kurias kalbama (socialiniame tinkle) „Facebook“ arba kitur, Vinycios srities teritorijoje tyrimas nenustatė, duomenų apie jas nėra. Antra, per tyrimą, pradėtą praėjus 1,5 val. nuo sprogimų pradžios, duomenų apie bepilotes skraidykles negauta... Jokių grupuočių, apie kurias kalbėjo gynybos ministro patarėjas, DŽG (diversijų ir žvalgybos grupių) nebuvo, niekas nebuvo sulaikytas, niekas nepabėgo“, – ketvirtadienį per spaudos konferenciją Odesos uostamiestyje pareiškė A.Matiosas.

Jis pridūrė, kad Kalynivkos ginklų sandėliuose neveikė priešgaisrinė signalizacija bei trūko 50 proc. techninių apsaugos išteklių.

„Tyrimas nustatė tokių trūkumų kaip neveikianti priešgaisrinė sistema ir 50 proc. aprūpinimas techniniais apsaugos ištekliais“, – teigė A.Matiosas.

Vyriausiasis karinis prokuroras pažymėjo, kad susiduriama ir su darbuotojų problema, mat sukarintos apsaugos darbuotojai uždirba itin mažai, be to, ten dirba daugiausia pagyvenę žmonės.

Pasak A.Matioso, tuo metu, kai Kalynivkos ginklų saugykloje kilo minėtas incidentas, jos teritoriją saugojo vos keli zenitiniai gynybos kompleksai ir 17 sukarintos apsaugos darbuotojų.

„Ir dar vienas dalykas, veikiausiai sukelsiantis sensaciją. Vakar Ukrainos teritorijoje, viename iš sandėlių, kur saugomos raketos „Točka U“, karinė prokuratūra ir karinė teisėtvarkos tarnyba aptiko tarnybos vietoje du visiškai girtus aukšto rango kariškius“, – pranešė jis.

„Jie buvo nušalinti nuo tarnybos; buvo užpildyti protokolai... Manau, tokie atvejai nėra vienetiniai“, – sakė A.Matiosas.

Ukrainos vyriausiasis karinis prokuroras taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad „menkai įsisavinami ištekliai“, ministrų kabineto skirti išlaikyti šaudmenų sandėlius Kalynivkoje.

Apie 175 km į pietvakarius nuo Kijevo esančiame Kalynivkos mieste, ginklų sandėlyje antradienio vakarą įsiplieskė gaisras ir ėmė sproginėti jame laikyti šaudmenys.

Dėl to iš Kalynivkos ir aplinkinių gyvenviečių buvo evakuota maždaug 30 tūkst. žmonių. Per incidentą nukentėjo dvi moterys, jos buvo pristatytos į ligoninę.

Dėl incidento buvo uždaryti keliai, geležinkeliai bei uždaryta oro erdvė virš Kalynivkos. Be kita ko, buvo nuspręsta saugumo sumetimais išjungti elektros bei dujų tiekimą.