Šis incidentas aptemdė tuo pat metu Kabule vykusį ir daug dėmesio sulaukusį JAV gynybos sekretoriaus Jameso Mattiso ir NATO vadovo Jenso Stoltenbergo vizitą.

JAV aviacijos smūgis buvo surengtas siekiant padėti afganų pajėgoms, susirėmusioms su kovotojais, paleidusiais virtinę raketų į teritoriją šalia sostinės tarptautinio oro uosto, praėjus kelioms valandoms nuo J.Mattiso atvykimo.

Per kovotojų raketų ataką žuvo vienas žmogus, dar 11 buvo sužeisti, nurodė Vidaus reikalų ministerija. Atsakomybę už šį išpuolį prisiėmė Talibanas ir džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) vietinis padalinys, veikiantis Chorasano provincijoje.

„Tragiška, bet viena iš raketų netinkamai suveikė ir nukentėjo keli žmonės“, – sakoma NATO misijos „Tvirta parama“ (Resolute Support) pranešime. Tačiau jame aiškiai nenurodoma, ar tarp nukentėjusiųjų esama žuvusiųjų.

NATO pareiškė, „giliai apgailestaujanti dėl žalos nekombatantams“ ir nurodė, kad atliekamas tyrimas dėl šio smūgio bei brokuotų šaudmenų.

Šis incidentas sostinėje aptemdė Pentagono vadovo viešnagę šalyje ir gali pakurstyti pyktį prieš amerikiečių pajėgas, kurių reputacija jau anksčiau buvo pašlijusi.

Anksčiau šį mėnesį JAV pajėgos šiaurinėje Parvano provincijoje platino skrajutes, esą labai įžeidžiamas musulmonams, todėl kilo piktų protestų.

J.Mattisas yra pirmasis JAV administracijos narys, aplankęs Afganistaną po to, kai prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pažadėjo tęsti dalyvavimą ilgiausiame visų laikų Amerikos kare.

Jo iš anksto neskelbtas vizitas buvo surengtas į keblią padėtį patekusioms afganų saugumo pajėgoms stengiantis pažaboti Talibaną, nuolat stiprėjusį po JAV vadovaujamų NATO kovonių pajėgų išvedimo 2014-ųjų pabaigoje.

J.Mattisas ir J.Stoltenbergas dalyvavo derybose su Afganistano prezidentu Ashrafu Ghani ir aptarė JAV vadovaujamą NATO mokymų bei pagalbos misiją, turinčią sustiprinti afganų pajėgas, kad jos galėtų savarankiškai ginti savo šalį.