Premjerui paskelbus, kad parlamentas paleidžiamas, žemųjų rūmų nariai pakėlė savo rankas ir triskart sušuko „Banzai“ („Tegyvuoja“), o tada ėmė audringai ploti.

Šalies rinkėjai prie balsadėžių veikiausiai eis spalio 22-ąją. Japonijos lyderis tikisi tokiu būdu užsitikrinti naują kadenciją prie trečios didžiausios pasaulyje ekonomikos vairo, tvyrant didelei įtampai dėl Šiaurės Korėjos ginklavimosi programų.

Pirmadienį Sh. Abe smarkiai nustebino Japoniją paskelbęs, kad ruošiasi šaukti pirmalaikius rinkimus. Akivaizdu, kad premjeras siekia pasinaudoti palankia padėtimi, kai politinė opozicija yra silpna ir pakrikusi, ir sugrįžti į valdžią, viešosios nuomonės apklausoms rodant, kad premjeras atgauna pozicijas, susilpnėjusias dėl virtinės skandalų.

Apklausos rodo, kad rinkėjai pritaria griežtai nacionalistinių pažiūrų Sh.Abe pozicijai dėl Šiaurės Korėjos, kuri per vieno mėnesio laikotarpį paleido dvi raketas virš Japonijos teritorijos ir pagrasino „nugramzdinti“ šalį.

Tikriausiai norėdama paveržti dėmesį iš premjero, Y.Koike likus kelioms valandoms iki Sh.Abe pareiškimo apie pirmalaikius rinkimus išėjo priešais televizijos kameras ir paskelbė, jog kuria nacionalinę politinę partiją „Kibo no to“ („Vilties partija“), kuria siekia sukrėsti nusistovėjusį šalies politinį jėgų išsidėstymą.

Naujoji Tokijo gubernatorės partija, apie kurią buvo paskelbta trečiadienį, jau priviliojo nemažai įvairių politinių pažiūrų įstatymų leidėjų, kurie rinkimuose galėtų mesti rimtą iššūkį ministrui pirmininkui.

Partijos „Kibo no to“ lyderės postą užimanti Y.Koike nesieks būti išrinkta į parlamentą; ji nori daugiausiai dėmesio skirti šalies sostinės valdymui, artėjant 2020-ųjų Tokijo olimpiadai.