Specialistai tvirtina, kad tokios iniciatyvos Kremlius imsis siekdamas patenkinti visuomenės norą matyti atsinaujinusias valdančiųjų gretas prieš artėjančius šalies prezidento rinkimus, rašo BBC Rusų tarnyba.

Rugsėjo 25 d. Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu iš pareigų buvo atleistas Samaros srities gubernatorius Nikolajus Merkuškinas. Į jo vietą paskirtas buvęs Samaros miesto meras Dmitrijus Azarovas.

N. Merkuškino atleidimas tebuvo pirmasis nušalinimo atvejis prieš nusimatančias didesnio masto permainas valdančiuosiuose sluoksniuose.

Neužilgo Kremliaus iniciatyva gali būti atleisti dar devyni įvairių sričių gubernatoriai.

Tokią informaciją tarnybai BBC perdavė federalinės valdžios pareigūnai ir keletas Kremliui artimų šaltinių, neturinčių įgaliojimų teikti komentarų žiniasklaidai.

Apie galimą dar kelių gubernatorių atleidimą, remdamiesi savų šaltinių tvirtinimais, rašė ir keli Rusijos leidiniai.

Apie tokius planus užsiminė ir ką tik į kitą tarnybą perėjęs N. Merkuškinas. „Panašių sprendimų greičiausiai reikia tikėtis ir kitų gubernatorių atžvilgiu“, – sakė buvęs Samaros srities gubernatorius per neseniai įvykusią spaudos konferenciją.

Informacijos apie numatomą kitų regionų vadovų keitimą Kremlius nei patvirtino, nei paneigė.

Kam skirti naujus gubernatorius?

Mažiau nei po pusmečio Rusijoje įvyks prezidento rinkimai. Nors formaliai rinkimų kampanija dar nepradėta, tikimasi, kad V. Putinas šiuose rinkimuose ir vėl dalyvaus.

Atsižvelgiant į nesunkiai prognozuojamą kampanijos eigą ir greičiausiai be jokios konkurencijos atiteksiančią pergalę, Kremlius bando kokiu nors būdu patenkinti su šia konkurencija ir permainų troškimu susijusius visuomenės lūkesčius, todėl, pasak politologo Aleksandro Kynevo, imasi simbolinių veiksmų – keičia regionų vadovus.

Kaip Carnegie centro svetainėje rašė organizacijos „Levada Center“ sociologas Denisas Volkovas, norą matyti pokyčius yra pareiškęs daugiau nei trečdalis visų šalies gyventojų.

Pasak politologo Vitalijaus Ivanovo, valdžios atnaujinimas – viena iš labiausiai per kampaniją išryškėsiančių prezidento administracijos strategijų, o regionų valdžios atnaujinimas tėra sudedamoji šios strategijos dalis.

„Tai primena filmą „Nasrai“. Negali juk iš karto parodyti žiūrovams viso ryklio – iš pradžių jie turi pamatyti peleką ar žiaunos plyšį. Čia vyksta lygiai tas pats: gubernatorių atsistatydinimas tėra preliudija. Vėliau teks pamatyti ir šį tą įdomesnio – pokyčius federalinėje valdžioje“, – tvirtina politologas.

Ar valdininkų keitimas gali lemti rinkimų rezultatus?

Gubernatoriai nėra vien simbolinės valdžios atstovai: tai asmenys, kuriems neišvengiamai teks prisidėti prie savuose regionuose vyksiančio balsavimo per prezidento rinkimus organizavimo.

„Juk nemanote, kad rinkimais regionuose rūpinasi vien regioninės rinkimų komisijos? Kad ir neoficialiai, bet rinkimų organizavimas tikrai yra viena iš gubernatoriams tenkančių užduočių: jie turi pasirūpinti, kad vadovaujamame regione rinkimai praeitų nepažeidžiant jokių įstatymais numatytų procedūrų“, – kalbėdamas su BBC sakė vienas buvęs Kremliaus darbuotojas, neturintis įgaliojimų aptarinėti su prezidento rinkimais susijusių klausimų.

Naujiems gubernatoriams teksianti užduotis bus ne iš lengvųjų. Rugsėjį šalies regionuose įvykę vietos valdžios rinkimai parodė, kad Rusijos piliečiai vis mažiau suinteresuoti dalyvauti balsavime.

Apie blėstantį jų aktyvumą byloja ir atitinkami pastarųjų rinkimų į Rusijos Valstybės Dūmą rodikliai. Ši aplinkybė gali net labai sukomplikuoti situaciją – juk V. Putinas privalo surinkti 70 proc. balsų rinkimuose dalyvaujant 70 proc. rinkėjų.

Tokią RBC šaltiniais paviešintą nuostatą, esą, pareiškė Rusijos prezidento administracijos vadovo pirmasis pavaduotojas Sergejus Kirijenka.

Nors oficialiai jokio regionų, kurių gubernatoriai gali būti pakeisti, sąrašo paskelbta nebuvo, anot laikraščio „Kommersant“ permainų galima tikėtis Žemutinio Naugardo, Murmansko, Novosibirsko ir Omsko srityse, taip pat Nencų autonominėje apygardoje bei Altajaus ir Krasnojarsko kraštuose.

Išvardyti regionai nei protestais, nei neramumais negarsėja, tačiau beveik visuose už „Vieningąją Rusiją“ per rinkimus į Dūmą 2016 metais ir už V. Putiną per 2012 metų prezidento rinkimus atiduoti balsai nesiekė nė visos šalies vidurkio.

Išimtį sudaro nebent Žemutinio Naugardo sritis, kurios gyventojai niekada nebuvo linkę priešintis valdžiai.

Vis dėlto tikėtis, kad pakeitus gubernatorių rinkimų rezultatai automatiškai pagerės, negalima. Pavyzdžiui, 2016 metais, likus keliems mėnesiams iki rinkimų į Dūmą, Kremlius taip pat pakeitė kelių regionų gubernatorius.

Deja, tada toks žingsnis vargu ar pasiteisino: Komijos respublikoje, Užbaikalės krašte ir Tulos srityje – regionuose, kuriuose prie rinkimų organizavimo prisidėjo naujai paskirti gubernatoriai, – partijos „Vieningoji Rusija“ rezultatai buvo net žemesni už 2011 metų rinkimų į Dūmą rezultatus (beje, visos šalies mastu partijos rezultatai visgi pagerėjo).

Tik Tverės srityje, taip pat pavaldžioje naujam gubernatoriui, „Vieningosios Rusijos“ atstovams pavyko pasiekti geresnius nei ankstesnių rinkimų rezultatus.

Pasak konsultanto politikos klausimais Konstantino Kalačiovo, jei laikinai pareigas einantis gubernatorius pačioje pradžioje nesukelia gyventojų ir elito priešiškumo, jo skyrimas prieš pat prezidento rinkimus neturėtų būti laikomas rizikingu.

„Juk greta bet kurio naujo gubernatoriaus visada bus patyrusių politikų, o vietinių savivaldybių atstovai yra pasirengę iš kailio išsinerti, kad tik įrodytų savo kompetenciją“, – pridūrė K. Kalačiovas.

Politologas A. Kynevas atkreipia dėmesį ir į tai, kad savivaldybių darbuotojų kaita gali padėti sumažinti regionuose juntamą įtampą ir nepasitenkinimą.

Tarkim, Samaros srityje po N. Merkuškino atsistatydinimo žmones gali apimti entuziazmas, teigiamos emocijos, nes lig šiol vykdytos politikos neadekvatumas jau peržengė visas, atrodytų, įmanomas ribas.

Nors Samaros sričiai N. Merkuškinas vadovavo tik nuo 2012 metų, labiausiai įsiminė dėl begalės skandalingai pagarsėjusių pareiškimų.

Pavyzdžiui, 2016 metais automobilių gamyklos darbuotojams jis pažadėjo nesumokėti numatytų atlyginimų, nes šie kalba nederamu tonu.

Rusijos Centrinio rinkimų komiteto vadovė Ela Pamfilova Samaros sritį apibūdino kaip vieną iš komplikuočiausių regionų rinkimus reglamentuojančių įstatymų atžvilgiu.