Nuo Parkinsono ligos ir diabeto kenčiantį I. Ulmerovą Simferopolio apygardos teismas nurodė kalinti ne itin griežto režimo pataisos namuose.

Šešiasdešimtmetis aktyvistas yra vienas iškiliausių Krymo totorių bendruomenės lyderių, erzinęs Maskvą savo pasipriešinimu 2014 metais įvykdytai Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijai.

Išklausęs teismo nuosprendžio, I. Ulmerovas agentūrai AFP sakė šį verdiktą skųsiąs Krymo Aukščiausiajam teismui, o jei ten nepasiseks, tuomet teiksiąs apeliaciją Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT).

„Šis nuosprendis neprivers manęs keisti savo įsitikinimų“, - tvirtino aktyvistas.

„Ir toliau manysiu, kad Krymas yra Ukrainos teritorija, kurią okupavo Rusija“, - pridūrė I. Ulmerovas.

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka savo ruožtu I. Ulmerovui skirtą bausmę pavadino gėdinga, o patį aktyvistą apibūdino kaip „savo tautos, prieš kurią Maskva panaudojo blogiausius sovietų laikų represijų metodus, didvyrį“.

Nuo pat Krymo aneksijos Kremliaus remiama vietos valdžia vykdo nuožmų susidorojimą su pusiasalio gyventojais totoriais.

Anksčiau šį mėnesį buvo nuteistas ir dar vienas totorių lyderis - Achtemas Čijgozas. Jis pripažintas kaltu dėl mitingo metu kilusių kruvinų susirėmimų ir nuteistas aštuonerius metus kalėti. Nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ A. Čijgozo bylos svarstymą pavadino fiktyviu.