Už 72 kilometrų nuo turistų pamėgto Kutos paplūdimio esantis Agungas gruma nuo rugpjūčio ir gali pirmą kartą per daugiau nei pusšimtį metų išsiveržti. Dėl kilusio išsiveržimo pavojaus jau buvo evakuota daugiau kaip 80 tūkst. žmonių.

Balis privilioja milijonus užsienio turistų per metus ir ugnikalnio išsiveržimas būtų smūgis nuo turizmo priklausomai jo ekonomikai.

Oro uosto Balio sostinėje Denpasare darbas kol kas nebuvo paveiktas, bet kelios šalys, tarp jų – Australija ir Singapūras, perspėjo keliautojus būti atsargius.

Išsiveržimo atveju Indonezija planuoja lėktuvus nukreipti į 10 kitų oro uostų, tarp jų – netoliese esantį Lomboko oro uostą ir sostinės Džakartos oro uostą.

„Lėktuvai bus nukreipti į jiems artimiausią vietą arba ten, iš kur jie pakilo“, – sakė transporto ministras Budi Karya Sumadi.

Oro bendrovės atidžiai stebi situaciją, turistams evakuoti parengta 100 autobusų.

„Virgin Australia“ paskelbė, kad kai kurie tarp Australijos ir Balio skraidantys jos lėktuvai papildomai tūps Darvine papildyti degalų, jei bus priversti pasukti atgal.

Singapore Airlines“ paskelbė, kad klientai, turintys bilietus laikotarpiu nuo rugsėjo 23 dienos iki spalio 2-osios, turėtų iš naujo užsisakyti skrydžius arba paprašyti grąžinti pinigus.

Nerimas dėl išsiveržimo

Dėl didėjančio vulkaninio aktyvumo pareigūnai penktadienį paskelbė didžiausio laipsnio pavojų ir nurodė žmonėms būti ne arčiau kaip už 9 km nuo Agungo kraterio.

Pareigūnai vis dar pabrėžia, kad sala tebėra saugi, bet esama ženklų, kad ugnikalnis jau pradeda gąsdinti turistus.

Balio rytinėje pakrantėje esančio viešbučio „Amed Beach Resort“ savininkas I Komangas Nikas Suantara sakė, kad padidinus pavojaus laipsnį verslas sustojo.

„Amed“ yra apsaugotas nuo lavos, bet vis tiek ekonomika labai smuko, nėra klientų, visi atšaukė užsakymus“, – sakė jis.

Šiame viešbutyje apsistojęs vokiečių turistas Christophas Lange naujienų agentūrai AFP sakė, kad nepaisant dažnų požeminių smūgių jaučiasi „gana saugus“.

„Būna koks 20, 30, 40 supurtymų, kai jauti, kad dreba žemė, – sakė 30 metų Ch.Lange. – Kai nardėme, pajutome jų nemažai. Po vandeniu galima tai girdėti, iš tikrųjų garsas gana didelis.“

Indonezijos Vulkanologijos ir geologinių pavojų mažinimo centras paskelbė, kad požeminiai smūgiai intensyvėja ir kad trečiadienį nuo 12 val. iki 24 val. jų buvo užregistruota 480. Iš ugnikalnio viršūnės kyla matoma plona dūmų srovelė.

„Kol kas Agungo aktyvumas išlieka didelis, pavojaus laipsnis yra ketvirtas – aukščiausias“, – sakė vyriausiasis centro vulkanologas Kasbani, kuris, kaip ir daugelis indoneziečių, turi vieną vardą.

Indonezija yra Ramiojo vandenyno „Ugnies žiede“ – zonoje, kur susiduria tektoninės plokštės, pasižyminčioje dideliu seisminiu ir vulkaniniu aktyvumu.

Per praėjusį Agungo išsiveržimą 1963 metais žuvo beveik 1 600 žmonių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją