Toks perspėjimas paskelbtas po to, kai du gynybos pareigūnai CNN informavo, kad Pchenjanas į savo karinę bazę šalies rytinėje pakrantėje perkėlė dalį naikintuvų, papildomų degalų atsargų ir raketų „oras-oras“, skelbia CNN.

Pareigūnai daugiau detalesnės informacijos apie Šiaurės Korėjos veiksmus nepateikia.

Tokius duomenis Jungtinių Valstijų žinybos gavo iš palydovų. Ekspertai akcentuoja, kad pastarieji Pchenjano veiksmai – dar vienas įrodymas, kad Šiaurės Korėja rytiniame sektoriuje didina karinį pasirengimą.

Remiantis palydovų gautais duomenimis, minėtoje Šiaurės Korėjos bazėje šiuo metu yra naikintuvas „Mig-29“.

Dalis raketų ir degalų atsargų yra lėktuvuose, tačiau bent jau kol kas nė vienas naikintuvas neaprūpintas ir raketomis, ir degalais.

Pirmadienį Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ir Yong Ho pareiškė, kad JAV prezidentas D. Trumpas jo šaliai „paskelbė karą“ ir prigrasino numušti JAV orlaivius, skrendančius virš šalies pakrantės net ir tuo atveju, jei jie būtų tarptautinėje oro erdvėje.

Šeštadienį Jungtinės Valstijos pasiuntė savo bombonešių B-1B iš Guamo į tarptautinę oro erdvę prie Šiaurės Korėjos rytinių teritorijų.

Anot JAV gynybos pareigūnų, toks sprendimas buvo atsakas į „neatsargų Pchenjano elgesį“. Anot pareigūnų, tai buvo toliausiai į šiaurę demilitarizuotoje zonoje nuskridę JAV bombonešiai per visą XXI amžiaus istoriją.

Tiek gynybos, tiek JAV valdžios pareigūnai tvirtina, kad Jungtinės Valstijos ir toliau vykdo pakankamą stebėseną iš oro ir naudojasi radarais, tad laiku pastebės, jeigu iš Šiaurės Korėjos pakiltų bet koks karo lėktuvas.

D. Trumpas dar kartą pakartojo, kad „Jungtinės Valstijos absoliučiai pasirengusios“ tam atvejui, jeigu visgi tektų pasinaudoti karine galimybe. Anot D. Trumpo, kariniai veiksmai Šiaurės Korėjoje būtų „itin didelio masto“.

„Jeigu mums teks imtis tokių priemonių, jos bus itin didelio masto ir pražūtingos Šiaurės Korėjai. Tai vadinama ne kaip kitaip, o kariniu pasirinkimu“, – sako D. Trumpas.

„Jis elgiasi labai blogai. Jis sako dalykus, kurių niekam nevalia sakyti“, – apie Šiaurės Korėjos lyderį Kim Jong Uną sakė D. Trumpas.

Anot JAV prezidento, Vašingtonas reaguoja į Kim Jong Uno provokacijas ir tvirtina, kad bet kokie pareiškimai tėra Pchenjano retorika. Jis taip pat teigia, kad Šiaurės Korėjoje tikra netvarka, kurią paliko praeitos administracijos.

„Aš viską sutvarkysiu. Pamatysime, kaip viskas baigsis“, – teigia JAV prezidentas.