Deja, į apokaliptiškai nusiaubtą regioną pagalba neskuba, rašo CNN.

Gubernatorius Ricardo Rossello teigė, kad šalį ištiko humanitarinė krizė. Jis paragino Kongresą pritarti pagalbos siuntai.

Gubernatorius pritaria manantiems, kad Puerto Riko gyventojai yra Amerikos piliečiai.

„Reikia kažko apčiuopiamo, įstatymo projekto, kuris atitiktų dabartinius mūsų poreikius. Priešingu atveju, laukia masinis (gyventojų) kėlimasis į Jungtines Valstijas“, – sakė jis.

Demokratų lyderiai ragina skubiai teikti pagalbos salai.

Hillary Clinton paragino Gynybos departamentą siųsti Karinio jūrų laivyno laivą su medicinine pagalba, o JAV Atstovų Rūmų mažumos lyderė Nancy Pelosi paragino respublikonus prisijungti prie demokratų ir pritarti pagalbos paketui.

Jos teigimu, D. Trumpo administracija turi nedelsdama skirti Gynybos departamento išteklių paieškos ir gelbėjimo operacijoms, transporto poreikiams patenkinti.

„Mūsų bičiuliai amerikiečiai Puerto Rike ir Mergelių salose verti žinoti, kad jų vyriausybė, nedvejodama ir nekeldama klausimų jiems padės“, – pabrėžė ji.

Puerto Riko gresia dar vienas pavojus

Po 5-os kategorijos uragano šalies pietvakariuose esanti Gvachatakos užtvanka įgriuvo, prateka vanduo.

„Išgriuvo dalis užtvankos, – sakė R. Rosellas. – Dabar aiškinamės, ar galėsime sulaikyti (vandenį), jei išgrius ir kita užtvankos dalis. Maždaug 70 tūkst. žmonių gresia didžiulis pavojus.“

Prie užtvankos gyvenančius žmones evakavo jau praėjusį penktadienį. Neveikia daugiau nei 95 proc. mobiliojo ryšio tinklų, gelbėtojai turi eiti pas žmones ir įspėti dėl galimo užtvankos griuvimo.

R. Rosello teigimu, dauguma aplink užtvanką gyvenančių žmonių evakuoti, dalį dar ruošiamasi evakuoti.

Nutrūkusios komunikacijos

Nuo praėjusio trečiadienio, kai atūžus uraganui Marija dingo elektra ir komunikacijos, milijonai žmonių yra atkirsti nuo pasaulio.

Meteorologo Judsono Joneso teigimu, Puerto Riką nusiaubė uragano Irmos stiprumo viesulai, o padariniai – dar šiurpesni, nei buvo po Uragano Irmos Floridoje.

„Lietaus kai kuriose Puerto Riko vietose iškrito daugiau nei po uragano Harvey Hjustone“, – teigė meteorologas.

Praėjusį sekmadienį į Puerto Riką nuskridusios CNN korespondentės Leylos Santiago teigimu, gyventojai prie greitkelių bando pagauti mobiliojo ryšio signalą.

Anot korespondentės, nelikus medžių, sala iš viršaus atrodo visiškai kitos spalvos, o vanduo telkiniuose juodas, su nuolaužomis. Uraganas nuplėšė namų stogus, interjero elementai skrido į dangų, sakė L. Santiago.

Ligoninėse baigiasi medikamentai, vanduo

Per uraganą žuvo 10 žmonių.

Kanovanaso medicinos centro, vienos iš kelių ligoninių, turinčių veikiantį elektros generatorių, gydytojas sakė, kad baigiasi degalai generatoriui.
Gydytojas Norbertas Seda sakė, kad medikamentų ir kt. reikmenų ligoninėje liko tik 2–3 dienoms.

Trys CNN korespondentės aplankytos ligoninės sakė, kad baigiasi vanduo, o vaistų ir įvairių reikmenų beliko kelioms dienoms.

R. Rossellas garantavo, kad Puerto Riko gyventojams nepritrūks maisto ir vandens: „Turime centrų, kurie dalins vandenį ir maistą, jau pradėjome gauti siuntas. Beje, šiandien į Puerto Riką atkeliavo milijonai litrų vandens. Turime milijonus porcijų maisto, kitų išteklių.“ Jis patikino, kad degalų saloje užteks dar 20-iai dienų.

Praėjusį šeštadienį gubernatorius R. Rosellas susitiko su 50 merų ir atstovų iš viso Puerto Riko. Kai kurie pranešė, kad jau būta įsilaužimų į namus ir į parduotuves.

Audros apsunkina Puerto Riko skolų problemas

Galingam uraganui Marija nusiaubus Puerto Riką, skolų slegiamos Karibų salos ekonominės problemos tik pagilės, informuoja BBC.

Analitikų nuomone, didžiausia rizika yra ta, kad audra paskatins gyventojus palikti salą. Puerto Riko gyventojų skaičius nuo 2010 m. jau sumažėjo daugiau nei 8 procentais.

Puerto Riko gubernatorius R. Rosellas pirmadienį perspėjo apie galimą „masišką išsikėlimą“, nesulaukus paramos atstatymo darbams iš federalinės valdžios.

Puerto Riko valdžia dėl didelės ekonominės krizės negali grąžinti daugiau nei 70 milijardų dolerių skolų.

Norint apsisaugoti nuo masinio išsikėlimo scenarijaus, svarbu palaikyti salos ekonomiką - ir jos galimybę grąžinti įsiskolinimus, teigia analitikai.

„Svarbiausia reikia atminti: jeigu žmonės paliks salą, ar jie norės sugrįžti“, - sako tyrimų įmonės „Puerto Rico Clearinghouse“ steigėja Cate Long.

Marija, kurios vėjo stiprumas siekė iki 260 km/h, Karibuose siautėjo praėjusią savaitę. Puerto Rike ir Dominikoje žuvo mažiausiai 33 žmonės.

Apdraustieji nuostoliai Karibuose jau siekia 40-50 mlrd. dolerių, maždaug 80 proc. padarytos žalos tenka Puerto Rikui, rodo „Air Worldwide“ duomenys.

Sala, kurioje gyvena apie 3,4 mln. žmonių, svarsto biudžetą, kurį numatyta apkarpyti siekiant padengti skolas.

Salos įsiskolinimai reiškia, kad ji nebegali skolintis pati savarankiškai, esant nepaprastajai situacijai.