Naujasis įstatymas numato, kad nuo 2020-ųjų rugsėjo šalies mokyklose visi dalykai moksleiviams nuo 5-os klasės bus dėstomi ukrainiečių kalba. Tautinių mažumų atstovai savo gimtųjų kalbų galės mokytis pasirinkę atskirus dalykus.

Prezidento atstovų išplatintame pranešime teigiama, kad P.Porošenka „ypač pabrėžė, jog šis įstatymas padidina valstybinės ukrainiečių kalbos vaidmenį švietimo procese“.

„Įstatymas užtikrina visiems lygias galimybes, – priduriama jame. – Jis garantuoja kiekvienam abiturientui tvirtus kalbos įgūdžius, būtinus sėkmingai karjerai Ukrainoje.“

Minėtos pataisos sukėlė Ukrainoje gyvenančių rumunų, vengrų ir lenkų bendruomenių pasipiktinimą.

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas pareiškė, kad šis teisės aktas „drastiškai varžo“ etninių mažumų teisę mokytis gimtąja kalba, ir atšaukė ateinantį mėnesį turėjusį įvykti vizitą Ukrainoje

Dėl šio įstatymo dar labiau suprastėjo Kijevo ir Maskvos santykiai, nes rusai yra didžiausia etninė bendruomenė, gyvenanti Ukrainoje.

Keliuose Ukrainos regionuose, daugiausiai – rytiniuose, kalbama rusiškai, ir Kremlius tvirtina, kad Kijevas siekia nustumti į šalį rusų kalbą ir rusus.

Vis dėlto P. Porošenka tvirtina, kad priimtos įstatymo pataisos atitinka visas tarptautines normas.

Šis įstatymas „atitinka Europos standartus ir yra pavyzdys kaimyninėms šalims“, Ukrainos prezidentą citavo jo atstovai.