„Paleisiu Atstovų Rūmus (rugsėjo) 28-ąją“, – žurnalistams sakė premjeras.

Jis neįvardijo galimos rinkimų datos, bet jie, kaip pranešama, galėtų įvykti jau spalio 22 dieną, likus kiek daugiau nei metams iki įprastos rinkimų datos.

Akivaizdu, kad Sh. Abe siekia pasinaudoti palankia padėtimi, kai politinė opozicija yra silpna ir pakrikusi, ir sugrįžti į valdžią, viešosios nuomonės apklausoms rodant, kad premjeras atgauna dėl virtinės skandalų susilpnėjusias pozicijas.

Apklausos rodo, kad rinkėjai pritaria griežtai nacionalistinių pažiūrų Sh. Abe pozicijai dėl Šiaurės Korėjos, kuri per vieno mėnesio laikotarpį paleido dvi raketas virš Japonijos teritorijos ir pagrasino „nugramzdinti“ šalį.

Kaip rodo savaitgalį verslo dienraštyje „Nikkei“ paskelbti apklausos rezultatai, 44 proc. rinkėjų planuoja balsuoti už Sh.Abe konservatyvią Liberalų demokratų partiją (LDP) ir tik 8 proc. pirmenybę teikia didžiausiai opozicinei Demokratų partijai.

Tačiau penktadalis respondentų sakė, jog dar nėra apsisprendę – jų balsų gali tikėtis nauja politinė jėga, kurią įkūrė populiarios Tokijo gubernatorės Yuriko Koike sąjungininkai ir kuri rinkimuose ketina kelti dešimtis kandidatų.

Y. Koike partija „ Tomin First no Kai“ („Tokijo gyventojai pirmiausia“) sudavė žeminantį smūgį Sh. Abe ir LDP liepą vykusiuose vietos rinkimuose. Tačiau analitikai sako, kad ši politinė jėga dar nėra įsitvirtinusi šalies mastu ir todėl nesugebės mesti rimto iššūkio ministrui pirmininkui.

Premjeras nurodė, kad žemuosiuose parlamento rūmuose sieks gauti bent 233 vietas ir išlikti valdžioje

Sh. Abe sakė, kad tuo atveju, jeigu jo partija per rinkimus neužsitikrintų daugumos, jis atsistatydinsiąs.

Tikriausiai norėdama paveržti dėmesį iš premjero, Y. Koike likus kelioms valandoms iki Sh. Abe pareiškimo apie pirmalaikius rinkimus išėjo priešais televizijos kameras ir paskelbė, jog kuria nacionalinę politinę partiją „Kibo no to“ („Vilties partija“).

Japonijai dabar sunkus metas, turint galvoje padėtį Šiaurės Korėjoje. Ekonominiu požiūriu pasaulis sparčiai juda pirmyn, tuo tarpu Japonija palaipsniui silpsta“, – sakė ji.

„Ar galime toliau leisti dabartiniams įstatymų leidėjams toliau savo rankose laikyti politikos vairą?“ – klausė Tokijo gubernatorė.

Tačiau Templo universiteto Japonijoje Azijos studijų direktorius Jeffas Kingstonas sakė, kad „Japonijoje nėra tikros politinės opozicijos“.

„LDP yra milžinė tarp nykštukų. Reikia didžiulio masto skandalo, kad Sh. Abe ekspresas nulėktų nuo bėgių“, – sakė politologas.