Rinkimų kampanija pačioje Vokietijoje ne kartą vadinta nuobodžia, o jos rezultatas – tikra „bomba“, turint omenyje, kad per beveik šešis dešimtmečius į Bundestagą pirmą kartą pateko kraštutiniai dešinieji.

Už trečioje vietoje likusią partiją „Alternatyva Vokietijai“ balsavo beveik 13 procentų rinkėjų. Leidinys „Der Spiegel“ teigia, kad A. Merkel dėl tokio rezultato gali kaltinti tik save, nes esą ilgą laiką ignoravo dešiniųjų keliamus iššūkius.

Pati kanclerė, sekmadienį po pergalės pažadėjo daug laiko skirsianti rezultatų analizei. Martino Schulzo vadovaujama Socialdemokratų partija pranešė, kad į valdančiąją koaliciją neis, dirbs opozicijoje, tad tikėtina, A. Merkel partija susitarimo sieks su 11,9 procentus atitinkamai surinkusiais „Laisvaisiais demokratais“ ir „žaliaisiais“.

A. Merkel centro kairysis varžovas Martinas Schulzas pripažino, kad jo socialdemokratai patyrė „triuškinamą pralaimėjimą rinkimuose“.

Prognozės rodė, kad šįkart jo partija pasirodė prasčiausiai per pokario laikotarpį.

M. Schulzas pažadėjo, kad Socialdemokratų partija (SDP), priklausanti kadenciją baigiančiai A. Merkel Vokietijos tradicinių dominuojančių partijų „didžiajai koalicijai“, pereis į opoziciją.

„Turime mandatą formuoti naują vyriausybę, ir jokia vyriausybė negali būti suformuota prieš mus“, – A. Merkel sakė džiūgaujantiems šalininkams. Ji pridūrė, kad nebuvo „savaime suprantama“, ar jos konservatorių blokas gaus pirmąją vietą po 12 metų valdymo, nes pastarieji ketveri metai buvo „nepaprastai sunkūs“.

Kanclerė pabrėžė, kad „gyvename audringais laikais“ tarptautinėje arenoje, bet pridūrė: „Ketinu Vokietijoje sukurti stabilią vyriausybę“.

Didžiausia sekmadienį vykusių rinkimų laimėtoja tapo prieš ketverius metus įkurta partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD). Ji liko trečia po kampanijos, per kurią aštriai kritikavo A. Merkel ir jos sprendimą 2015 metais įsileisti į Vokietiją daugybę migrantų, taip pat sugebėjo išnaudoti platesnį nepasitenkinimą senaisiais politikos veidais.

Kaip pasaulis reaguoja į Vokietijos rinkimų rezultatus

Sekmadienį vykusiuose Vokietijos federaliniuose rinkimuose kanclerės A. Merkel Krikščionių demokratų sąjungai (CDU) ir jai artimai Krikščionių socialinei sąjungai (CSU) pasirodžius prasčiausiai per beveik 70 metų, o nacionalistams patekus į parlamentą, sulaukiama įvairių pasaulio lyderių reakcijų.

Pirmasis Vokietijos rinkimų rezultatus pakomentavęs Europos Sąjungos (ES) diplomatas buvo ekonomikos ir finansų reikalų komisaras Pierre Moscovici. Politikas daugiausiai kalbėjo apie partijos „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) iškilimą.

„AfD atėjimas į Bundestagą - didžiulis šokas ir aiškiai parodo visuomenės abejones, bet Vokietijos pokario demokratija stipri”, - tviteryje rašė komisaras.

Tuo tarpu kitų Europos kraštutinių dešiniųjų partijų lyderiai sveikino savo kolegas vokiečius. „Bravo mūsų sąjungininkams iš AfD už istorinius rezultatus. Tai naujasis Europos žmonių pabudimo simbolis“, - socialiniame tinkle tviteryje taip pat rašė Prancūzijos nacionalinio fronto lyderė Marine Le Pen.

Remiantis pirmadienį paskelbtais rinkimų rezultatais, valdančiosios partijos CDU ir CSU bei socialdemokratai itin prastai pasirodė rinkimuose, tuo tarpu AfD pelnė beveik 13 proc. balsų. CDU ir CSU kartu laimėjo 33 proc. balsų, o Socialdemokratų partija (SPD) surinko 20,5 proc. balsų. Populistinė, prieš imigraciją nusistačiusi AfD tapo trečia stipriausia partija ir pirmą kartą pateko į parlamentą Berlyne. Partijai atiteko 12,6 proc. balsų.

Tikimasi, kad AfD atiteks 94 vietos 709 vietų federaliniame parlamente. Partija įkurta 2013 metais, didžiausią dėmesį ji skyrė imigracijai ir islamui. AfD ragino uždrausti minaretus ir pareiškė, kad islamas yra nesuderinamas su Vokietijos kultūra.

Gerai žinoma AfD figūra Frauke Petry tviteryje skelbė, kad Vokietija išgyveno nepalyginamą politinį sukrėtimą, o partija rinkimuose pasirodė geriau, nei prognozavo viešosios nuomonės apklausos. Viena iš partijos lyderių Beatrix van Storch transliuotojui BBC sakė, kad rinkimų rezultatai pakeis politinę sistemą.

Nors A. Merkel buvo perrinkta ketvirtai kadencijai, o politikės sąjunga išlieka didžiausia partija parlamente, CDU ir CSU surinko beveik 10 proc. mažiau balsų nei per ankstesnius rinkimus.

12 metų Vokietijos kanclerės pareigas einanti A. Merkel sulaukė pasaulio lyderių sveikinimų. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pasveikino kanclerę išsaugojus postą ir pareiškė, kad abi šalys išlaikys bendradarbiavimą.

Su puikiais rinkimų rezultatais kanclerę taip pat sveikino Ispanijos premjeras Mariano Rajoy ir Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu, pavadinęs A. Merkel tikra Izraelio drauge.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)