Tai antras kartas per pastaruosius du mėnesius, kai senatorius nepakluso savo partijos ir prezidento Donaldo Trumpo norams dėl Prieinamos sveikatos priežiūros įstatymo, neoficialiai vadinamo „Obamacare“, pakeitimo, nors respublikonai ilgą laiką siekė jį atšaukti.

„Negaliu ramia sąžine balsuoti už Grahamo-Cassidy siūlymą“, – sakė J. McCainas, kalbėdamas apie įstatymų projektą, siūlomą jo respublikonų kolegų senatorių Lindsey Grahamo ir Billo Cassidy.

„Tikiu, kad galime daugiau nuveikti respublikonams ir demokratams dirbant kartu, o mes iš tiesų net nesistengiame to daryti“, – pranešime sakė senatorius.

Liepos mėnesį J. McCainas po jam nustatytos smegenų vėžio diagnozės dramatiškai grįžo į Vašingtoną iš Arizonos ir buvo vienas iš trijų respublikonų, padėjusių užkirsti kelią jų partijos ankstesniam mėginimui atšaukti „Obamacare“.

Vis dėlto dabar Respublikonų partijos maištininkai, panašu, sužlugdys paskutinį šansą pasiekti šį ilgalaikį respublikonų tikslą ir įvykdyti vieną pagrindinių JAV prezidento Donaldo Trumpo pažadų.

Įstatymų projektui prieštarauja J.McCainas ir konservatorių Randas Paulas. Taigi, tereikia dar vieno respublikono paramos, kad būtų užkirstas kelias projekto priėmimui iki fiskalinių metų pabaigos rugsėjo 30 dieną. Mažiausiai dvi nuosaikesnių pažiūrų respublikonės, Susan Collins (Sjuzan Kolins) ir Lisa Murkowski, rimtai abejoja šiuo projektu.

Įstatymų projekto žlugimas būtų dar vienas smūgis prezidentui ir respublikonų vadovybei, kurie, net ir daugumą Kongrese bei Baltuosiuose rūmuose, neįstengia atšaukti „Obamacare“.

Viešai pareiškęs, kad prieštaraują naujausiam įstatymų projektui, J. McCainas sukritikavo faktą, kad projektas buvo pateiktas apeinant įprastą Senato tvarką. Jis pabrėžė, kad Nepriklausoma Kongreso biudžeto tarnyba (CBO) negalės iki mėnesio pabaigos išsamiai įvertinti projekto.

Senatorius sakė, kad nerems projekto „nežinodamas, kiek jis kainuos, kokia bus įtaka draudimo įmokoms ir kiek žmonių bus gerai ar blogai paveikta“.

D. Trumpas peikia nepaklusniuosius

Įstatymų projekto rėmėjai veikiausiai bus linkę išvengti CBO vertinimo. Liepos mėnesį tarnyba prognozavo, jog tuo atveju, jeigu būtų buvęs priimtas ankstesnės redakcijos teisės aktas, skirtas pakeisti „Obamacare“, neapdraustų amerikiečių gretos būtų pasipildžiusios 23 milijonais žmonių, o draudimo įmokos per ateinantį dešimtmetį kasmet kiltų 20 procentų.

Šią savaitę Baltieji rūmai skubėjo į savo pusę persverti respublikonus, kurie skeptiškai vertina Grahamo-Cassidy įstatymų projektą. D. Trumpas asmeniškai telefonu kalbėjosi įstatymų leidėjams ir valstijų gubernatoriams, siekdamas įtikinti juos palaikyti projektą.

D.Trumpas penktadienį aiškiai išreiškė savo nuomonę apie nepritariančius respublikonus: „Twitter“ žinutėje prezidentas rašė, kad balsuojantys prieš Grahamo-Cassidy projektą „taps visam laikui žinomi kaip respublikonai, išgelbėję „Obamacare“.

Nepaisant respublikonų pažado atšaukti B. Obamos laikų sveikatos apsaugos reformas, jiems sunkiai sekasi užsitikrinti pakankamą paramą šiam tikslui įgyvendinti, tvyrant nerimui, kad siūlomi pokyčiai drastiškai padidins sveikatos draudimo neturinčių amerikiečių skaičių.

Amerikos gydytojų asociacija (American Medical Association) griežtai sukritikavo naujausius mėginimus atšaukti „Obamacare“ ir įspėjo, kad tai padarius „milijonai amerikiečių prarastų sveikatos draudimą, sveikatos draudimo rinka taptų nestabili, o sveikatos draudimas ir priežiūra būtų mažiau prieinami“.

Pasisakymas prieš naujausią „Obamacare“ pakeitimo įstatymų projektą, J.McCainas sudavė dar vieną kirtį dabartiniam prezidentui, kurį jis dažnai kritikavo iš Respublikonų partijos vidiniame rate.

Savo ruožtu D. Trumpas savo rinkimų kampanijos metu niekino J.McCaino kaip karo didvyrio reputaciją, nes jis per Vietnamo karą buvo patekęs į nelaisvę.

„Man patinka žmonės, kurie nebuvo paimti į nelaisvę“, – tada sakė D. Trumpas.