Vienam populiariausių ir dažniausiai naudojamų ginklų pasaulyje „Kalašnikov“ automatui paminklas Maskvoje atidengtas rugsėjo 19 dieną. Ant paminklo vaizduojamas ir pats ginklas bei kitų šautuvų, pagamintų pagal AK-47 prototipą atvaizdai.

Rugsėjo 21 dieną buvęs „Didžiojo tėvynės karo“ muziejaus darbuotojas Jurijus Pošolokas savo feisbuko paskyroje paviešino nuotrauką su paminklo atvaizdu. Nuotraukoje tarp kitų AK-47 automato versijų matomas ir vokiečių gamintojo Hugo Schmeisserio sukurto vokiško automato StG 44 atvaizdas, skelbia portalas medusa.io.

1944 metais sukurtas vokiškas StG 44 buvo pagamintas 450 tūkst. kopijų tiražu. Šis ginklas pagamintas gerokai anksčiau, nei į gamybą išleistas AK-47, nors jų išvaizda labai panaši.

Paminklo M. Kalašnikovo garbei kūrėjas Salavatas Šermakovas iš pradžių neigė, kad jame pavaizduotas vokiškas ginklas. „Mes neradome nei vieno specialisto, kuris galėtų paneigti, kad tai ne AK-47 atvaizdas. Visiškai pasitikiu brėžiniais, pagal kuriuos pagaminta skulptūra. Susisiekėme su muziejumi, jie teigia, kad tai AK-47“, – sakė autorius.

Rugsėjo 21 „Rusijos karo istorijos bendruomenė“ viešai pripažino, kad ant paminklo matyti vokiško automato atvaizdas. „Norime padėkoti žmogui, kuris atkreipė dėmesį į skulptūrą. Iš tiesų, skulptūros autorius ir jo padėjėjai kažką supainiojo“, – teigiama pranešime.

Bendrovė „Rostech“, kuriai ir priklauso „Kalašnikov“ koncernas apgailėstavo, kad autorius nepasikonsultavo su jais prieš kurdamas savo skulptūrą.

Po viešo „Rusijos karo istorijos bendruomenės“ pareiškimo skulptorius pripažino klaidą ir pažadėjo nuimti StG 44 atvaizdą nuo skulptūros artimiausiu metu.