Įtampa tarp abiejų valstybių dar labiau sustiprėjo, kai Šiaurės Korėjai nepakluso intensyviam tarptautinės bendruomenės spaudimui sustabdyti branduolinės ir raketų kūrimo programų vykdymą. D. Trumpas ir Kim Jong Unas apsikeitė dar kandesnėmis ir didesnę grėsmę keliančiomis replikomis.

Antradienį, per pirmąjį savo kreipimąsi į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją JAV prezidentas pareiškė, kad visiškai nunaikins 26 mln. piliečių valstybę, jei ši imtų kelti grėsmę JAV ir jos sąjungininkėms, be to, pavadino Kim Jong Uną Raketų žmogumi, vykdančiu savižudišką misiją.

Kim Jong Unas į tai atsakydamas pareiškė, kad Šiaurės Korėja apsvarstys sprendimą imtis JAV atžvilgiu griežčiausių per visą žmonijos istoriją atsakomųjų priemonių. Jis taip pat paminėjo, kad D. Trumpo komentarai tik patvirtina, jog vykdant branduolinę programą einama teisingu keliu.

Rugsėjo 3 d. Pchenjanas įvykdė šeštą ir iki šiol galingiausią branduolinį bandymą, be to, per visus metus paleido nemenką skaičių raketų. Tokie veiksmai yra susiję su vykdoma ginklavimosi programa, kurios tikslas – sukurti tokią raketą su branduoliniu užtaisu, kurios taikinu galėtų tapti JAV.

Kim Jong Unas pareiškė, kad D. Trumpas sulauks visus savo lūkesčius pranokstančio atsako, bet ko konkrečiai griebsis Šiaurės Korėja, nenurodė.

„Aš tikrai ir būtinai sutramdysiu tą pamišusį kvailį iš JAV ugnimi“, – sakė Kim Jong Unas per vieną iš retų tiesioginių pasisakymų, perduotų valstybinės Šiaurės Korėjos naujienų agentūros KCNA.

Kaip praneša Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“, atsakydamas į klausimą apie galimus Kim Jong Uno veiksmus, Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho paminėjo, kad Pchenjanas galėtų įvykdyti dar didesnio, lig šiol neregėto masto vandenilinės bombos bandymą Ramiajame vandenyne.

Vis dėlto kalbėdamas su korespondentais Niujorke Ri Yong Ho pasakė, kad konkrečių Kim Jong Uno minčių tikrai nežino.

Grėsmingai nuskambėjusios retorikos nepavyko išvengti net nepaisant Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso raginimo pabandyti nesudaryti karo grėsmę keliančios situacijos.

Pietų Korėja, Rusija ir Kinija paragino laikytis ramybės.

Pagrasino ir vandeniline bomba

Šiaurės Korėjos diplomatijos vadovas ketvirtadienį pareiškė, kad jo šalis gali išbandyti vandenilinę bombą virš Ramiojo vandenyno ir taip išpildyti šalies lyderio Kim Jong Uno pažadą imtis „aukščiausio lygio“ veiksmų prieš Jungtines Valstijas, pranešė Pietų Korėjos žiniasklaida.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministras Ri Yong Ho šiuos komentarus išsakė Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose po neįprasto tiesioginio Kim Jong Uno atsakymo į JAV prezidento Donaldo Trumpo grasinimą „visiškai sunaikinti“ Šiaurės Korėją.

Pietų Korėjos naujienų agentūros „Yonhap“ pranešime sakoma, kad Ri Yong Ho sakė žurnalistams Niujorke, kad jo šalies atsakas „galėtų būti galingiausios vandenilinės bombos detonavimas Ramiajame vandenyne“.

Ri Yong Ho esą pridūrė: „Nežinome, kokių veiksmų gali būti imtasi, nes šį įsakymą duos lyderis Kim Jong Unas“.

Vašingtonas ir jo sąjungininkai tokį bandymą neabejotinai laikytų didele provokacija.

D. Trumpas atsikirto

Netrukus pasirodė ir D. Trumpo atsakymas. Jis Kim Jong Uną pavadino bepročiu, kuris neatsisako marinti badu ar žudyti savo žmones. „Jis bus patikrintas kaip niekada anksčiau!“ - savo „Twitter“ paskyroje parašė JAV prezidentas.