Ši Karibų sala su 73 000 tūkstančiais gyventojų yra, tiksliau, buvo žalia oazė su kriokliais ir atogrąžų miškais. Praėjus beveik dviem dienoms po uragano Marijos šėlsmo, tyrimai rodo, kad su šaknimis išrauta tūkstančiai medžių, suniokota visa salos augmenija.

Saloje visiška destrukcija – nuo namų nuplėšti stogai, sugriauti ištisi namai, nuolaužos pabirusios po salą lyg konfeti skritulėliai, šiame chaose praktiškai neįmanoma rasti sveikų, neapgriautų namų.

Ministras pirmininkas Rooseveltas Skerritas sakė, kad šalį visiškai nuniokojo uraganas Marija, kuris trečiadienį toliau šėlo ir padarė daug žalos Puerto Rike.

Uraganas nuplėšė stogą ir nuo premjero rezidencijos. Dabar jis neturi namų ir laikinai apsistojo St. Aromento rajone, sakė Ch. Jongas.

Skrydžio virš Dominikos metu CNN korespondentai praktiškai nematė žmonių – keliu palei jūrą važiavo keli automobiliai, bet tai viskas. Iš Antigvos ir Barbudos pakilęs lėktuvas negalėjo nusileisti Dominikoje, nes nusileidimo takai dviejuose oro uostuose dar nepatikrinti.

Telekomunikacijų bokštai ant kalvų perskilę perpus. Akivaizdu, kodėl buvo sunku susisiekti su sala ir gauti informacijos.

Įprastai žalsvai mėlyna jūra daugelyje vietų dabar purvinai ruda nuo žemių, kurias uraganas suvertė į vandenį nuo kalnų.

Saloje pagrindinė veikla buvo žemdirbystė – auginami bananai, cukranendrės, citrusiniai vaisiai, dauguma jų eksportuojami. Dabar viskas suniokota, sala ir jos gyventojai neteko pajamų šaltinio.

Saloje buvo vystomas turizmo sektorius, deja, dabar medžiai išvartyti, kriokliai sumaišyti su žeme.

Savaime suprantama, dabar Dominikos valdžiai ir pagalbos organizacijoms svarbiausia užduotis - padėti salos gyventojams. Apie daugumos likimą mažai žinoma, tiesa, jau pranešta apie dingusius žmones. Apskritai šiuo metu maža informacijos.

Premjero atstovas Ch. Jongas sakė CNN, kad buvimas Dominikoje siaučiant uraganui Marijai buvo vienas šiurpiausių potyrių.