Ugniagesiai, policija, kariai ir savanoriai skubėjo išvalyti griuvėsius jau antrąkart šį mėnesį smarkaus žemės drebėjimo supurtytose vidurio Meksikos valstijose.

Itin didelė gelbėjimo operacija vyko Meksiko pietuose sugriuvusioje mokykloje, kur žuvo 21 vaikas ir penki suaugusieji. Dar daug vaikų laikomi dingusiais.

Gelbėtojai ankstyvosiomis ketvirtadienio valandomis bandė pasiekti kelis po griuvėsiais įstrigusius vaikus, kurie tebėra gyvi praėjus maždaug 36 valandoms po drebėjimo.

„Jie yra gyvi! – šaukė civilinės saugos savanoris 37 metų Enrique Garcia. – Kažkas vienoje vietoje keliskart trenkė į sieną, o kitoje vietoje buvo užfiksuota reakcija į šviesos signalus.“

„Esame čia nuo vakar, bet negalime jų pasiekti, nes jie yra įstrigę tarp dviejų plokščių“, – sakė jis.

Kol kas iš po tos mokyklos griuvėsių buvo ištraukti 11 vaikų ir mažiausiai vienas mokytojas.

„Niekas negali įsivaizduoti skausmo, kurį dabar patiriu“, – sakė vienos septynmetės motina Adriana Fargo, šalia mokyklos laukusi žinių apie savo atžalą.

Kondesos rajone gatvėje ant kėdės priešais vieną iš sugriuvusių pastatų sėdėjo Karen Guzman. Ji sakė negalinti ištverti įtampos, kol po griuvėsiais ieškoma maždaug 30 žmonių, įskaitant jos brolį.

Ant šalia jos stovinčių dviejų stulpų buvo pakabinti išgelbėtų žmonių sąrašai, bet juose moteris nerado savo brolio, 43 metų buhalterio Juano Antonio, kuris dirbo to sugriuvusio pastato viršutiniame aukšte.

„Mano mama ieško jo ligoninėse, nes nepasitikime tais sąrašais. Kartais man atrodo, kad niekas nieko nežino“, – teigė ji.

50 išgelbėtųjų

Pareigūnai pranešė, kad kai kurie žmonės buvo išgelbėti, nes savo artimiesiems per susirašinėjimo programėlę „WhatsApp“ atsiuntė žinučių, kuriose sakė esantys įstrigę po griuvėsiais.

Gelbėtojų komandoms padėjo tūkstančiai savanorių civilių, kurie drauge su pareigūnais ieškojo po griuvėsiais atsidūrusių žmonių. Kiti meksikiečiai dalijo maistą ir vandenį nukentėjusiesiems ir pareigūnams.

Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto aplankė labiausiai nuo nelaimės nukentėjusias vietas ir paskelbė šalyje trijų dienų gedulą.

„Prioritetas tebėra gelbėti gyvybes“, – sakė jis kreipdamasis į tautą. Jis teigė, jog dar yra vilties, kad iš po griuvėsių bus ištraukta gyvų žmonių.

Sostinėje iš po griuvėsių buvo išgelbėta per 50 žmonių, pranešė prezidentas.

Meksiko meras Miguelis Angelis Mancera per televiziją „Televisa“ sakė, kad sostinėje sugriuvo 39 pastatai. 34 vietose tebevyksta įstrigusių žmonių paieškos, pridūrė jis.

Meksike sugriuvus vienam trijų aukštų pastatui po griuvėsiais įstrigo penki Taivano piliečiai, informavo šios šalies Užsienio reikalų ministerija.

Pagalba iš užsienio

Daugybė žmonių jau antrą naktį iš eilės leido palapinėse ir savadarbėse pastogėse miesto parkuose ir atvirose aikštėse, nes negalėjo ar nenorėjo grįžti namo. Pareigūnai sakė, kad nuo drebėjimo įskilo apie 600 pastatų sienos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskambino E. Pena Nieto ir pasiūlė atsiųsti į pagalbą amerikiečių pareigūnų, informavo Baltieji rūmai.

Meksikai taip pat padeda Čilė bei Salvadoras, iš Hondūro atvyko 36 gelbėtojai, o Izraelis pranešė, kad penktadienį į drebėjimo sukrėstą šalį atvyks 70 karių, inžinierių bei gelbėtojų komanda.

Šis požeminis smūgis įvyko šaliai minint galingo 1985-ųjų žemės drebėjimo, nusinešusio Meksikos sostinėje apie 10 tūkst. žmonių gyvybių, metines.

Antradienį drebėjimas Meksiką sukrėtė praėjus vos dviem valandoms po kasmet po tos tragiškos nelaimės rengiamų pratybų.

1993-aisiais palei Ramiojo vandenyno pakrantę, kurią požeminiai smūgiai sukrečia dažniau, buvo įrengta žemės drebėjimo jutiklių sistema. Antradienį ji neperspėjo Meksiko žmonių apie nelaimę, nes drebėjimo epicentras buvo vos 120 km nutolęs nuo sostinės, o šioje teritorijoje ta sistema neveikia, sakė Nacionalinio nelaimių prevencijos centro atstovas Carlosas Valdesas.

Šis požeminis smūgis sostinę sukrėtė šaliai dar neatsigavus po prieš 12 dienų pietų Meksikoje įvykusio žemės drebėjimo, nusinešusio beveik 100 gyvybių.

Ekspertų teigimu, šie du drebėjimai nėra susiję, nes jų epicentrai buvo pernelyg toli vienas nuo kito.

Meksikoje žemės drebėjimai gana dažni, nes šalis yra seismiškai aktyviame regione.

Meksikos Civilinės saugos nacionalinis koordinatorius Luisas Felipe Puente paskelbė, kad mažiausiai 102 žmonės žuvo Meksike, 69 – Moreloso valstijoje, 43 – Puebloje, 13 – Meksikos valstijoje, penki – Gerere ir vienas – Oachakoje.

Puebloje, netoli kurios buvo šio drebėjimo centras, apgriuvo kelios bažnyčios, o sugriuvus vieniems maldos namams žuvo 11 krikštynose dalyvavusių žmonių.