Balandžio mėnesį EŽTT nustatė, kad Rusija padarė „didelių klaidų“, reaguodama į Beslano mokyklos apsiaustį 2004 metais, per kurią žuvo 330 žmonių, tarp jų – 186 vaikai.

Teismas nurodė Rusijai sumokėti iš viso 3 mln. eurų kompensaciją 409 išgyvenusiems įkaitams ir žuvusiųjų artimiesiems.

Tuo metu Kremlius reagavo piktai, sakė, kad šis sprendimas yra „visiškai nepriimtinas“, ir užginčijo jį, nurodydamas, kad kelios Teismo išvados yra „neparemtos“.

Tačiau šią savaitę Teismas atmetė pretenziją, tuo iš esmės galutinai įtvirtindamas sprendimą, su kuriuo Maskva trečiadienį sutiko.

Teisingumo ministerijos pareiškime sakoma, kad Teismo sprendimas dabar „laikomas įsigaliojusiu“, ir pažymima, kad daugiau skundų nebus teikiama.

Padaryta nepakankamai

Savo ankstesniame sprendime EŽTT nurodė, jog Rusijos pareigūnai nepakankamai stengėsi užkirsti kelią apsiausčiai, nors turėjo „pakankamai konkrečios informacijos“ apie užpuolikų planus.

Be to, Teismo nuomone, „saugumo pajėgų panaudota letali jėga“ padidino žuvusių įkaitų skaičių.

Rusija įrodinėjo, kad apsiausties aplinkybes „reikėjo nuodugniau ir proporcingiau ištirti“, ir sakė, kad EŽTT sprendimas galėtų „sukurti problemų užkertant kelią teroro aktams“.

Čečėnų kovotojai, reikalavę, kad Maskva išvestų pajėgas iš Čečėnijos, 2004 metų rugsėjo 1 dieną atakavo Beslano Šiaurės Osetijoje mokyklą ir užminavę sporto salę, laikė joje 1 100 žmonių, tarp jų – 800 vaikų.

Po tris dienas trukusių derybų pastate pasigirdę sprogimai paskatino saugumo pajėgas šturmuoti mokyklą.

Įkaitų ir jų giminaičių advokatas Michailas Trepaškinas antradienį sakė, kad jo klientai nėra patenkinti EŽTT sprendimu, nes jame nurodoma „neadekvati“ kompensacija.

Beslano mokyklos apsiaustis buvo viena iš virtinės brutalių atakų, kurias Rusija patyrė praėjusio amžiaus pabaigoje ir šio šimtmečio pradžioje, ir kurias paskatino karinis konfliktas Čečėnijoje, iš separatistinio sukilimo transformavęsis į islamistinę kampaniją.

Tuo laikotarpiu Čečėnijoje įvyko du separatistiniai karai, bet regioną geležiniu kumščiu pradėjus valdyti Ramzanui Kadyrovui, smurtas ten buvo nuslopintas.

Musulmoniškas Rusijos Šiaurės Kaukazas yra vienas regionų, iš kurių dalyvauti kovos veiksmuose Irake bei Sirijoje atvyksta daugiausiai užsienio džihadistų.