Dėl tokios veiklos, kuria B. Obama užsiėmė nepraėjus nė metams po to, kai paliko JAV prezidento postą, Hillary Clinton per pernai vykusią valstybės vadovo rinkimų kampaniją sulaukė daugybės kandžių priekaištų.

Eksprezidentas pirmadienį sakys kalbą įtakingų JAV sveikatos priežiūros sektoriaus veikėjų konferencijoje, kurią kitą savaitę organizuoja Niujorko finansinių paslaugų įmonė „Cantor Fitzgerald“, nurodė du gerai informuoti šaltiniai.

Po savo kreipimosi B. Obama atsakys į susirinkusiųjų klausimus, sakė šaltiniai, kalbėję su anonimiškumo sąlyga.

Buvęs prezidentas kalbės apie 2010 metais savo pasirašytą sveikatos apsaugos sistemos reformos įstatymą, neoficialiai vadinamą „Obamacare“. Respublikonų įstatymų leidėjai po kelių nesėkmingų bandymų vis dar ieško būdų atšaukti šį B. Obamos prastumtą įstatymą.

Kaip sakė vienas gerai informuotas šaltinis, už pasirodymą šioje konferencijoje B. Obama gaus apie 400 tūkst. JAV dolerių.

Rugpjūtį B. Obama sakė kalbą Čikagos privačios bankininkystės ir turto valdymo įmonės „Northern Trust“ renginyje Niujorke.

Įmonės tinklalapyje rašoma, kad tarp šio renginio dalyvių buvo ir milijardierius Niujorko eksmeras Michaelas Bloombergas, technologijų milžinės „Microsoft“ vyriausiasis kibernetinio saugumo patarėjas Jonathanas Trullas ir didžiausios pasaulyje kompiuterinių paslaugų teikėjos IBM vadovė „blockchain“ technologijų klausimu Marie Wieck.

„Atitinka vertybes“

B. Obamai už pasirodymą „Northern Trust“ renginyje buvo sumokėti 400 tūkst. JAV dolerių, skelbia naujienų agentūra „Bloomberg News“. Ji pirmadienį taip pat pranešė, kad buvęs prezidentas anksčiau šį mėnesį dalyvavo ir investicijų milžinės „Carlye Group“ renginyje.

Naujienų agentūrai AFP susisiekus su „Carlye Group“ ir „Northern Trust“, abi įmonės atsisakė komentuoti šį klausimą. „ Cantor Fitzgerald“ atstovė spaudai patvirtino, kad B. Obama dalyvaus kitą savaitę vyksiančiame įmonės renginyje, tačiau daugiau jokių detalių nepateikė.

Tai pirmosios B. Obamos kalbos Volstritui nuo tada, kai jis sausio 20 dieną paliko prezidento postą. Nuo gegužės mėnesio eksprezidentas už atlygį sakė kalbas Italijoje, Vokietijoje, Škotijoje, Kanadoje, Indonezijoje ir Pietų Korėjoje.

Vėliau šį mėnesį B. Obama taip pat turėtų sakyti kalbą Toronte, o sausį – vienoje Niujorko sinagogoje.

„Pasitraukęs iš posto prezidentas B. Obama tiek už atlygį, tiek be jo dalyvauja viešuose ir privačiuose renginiuose, kurie atitinka jo vertybes ir dalykinę reputaciją“, – naujienų agentūrai AFP sakė jo atstovas spaudai Kevinas Lewisas.

„Jo apmokamos kalbos, be kita ko, leido prezidentui B. Obamai paaukoti 2 mln. JAV dolerių Čikagos programoms, siūlančioms mokymus ir užimtumo galimybes mažas pajamas gaunantiems jaunuoliams“, – pabrėžė atstovas.

Visgi šios B. Obamos kalbos gali sulaukti tokios pat kritikos, kokia lydėjo H. Clinton per praėjusių metų prezidento rinkimų kampaniją, ir kandžių replikų iš šiuo metu aiškaus lyderio neturinčios Demokratų partijos kairiojo sparno.

H. Clinton pripažino, jog dabar gailisi, kad už atlygį sakė kalbas banko „Goldman Sachs“ ir kitų kompanijų renginiuose, nes tai sudarė įspūdį, kad ji sėdi jų kišenėje.

Po H. Clinton pralaimėjimo ryškesnio vaidmens Demokratų partijoje ėmėsi senatoriai Bernie Sandersas ir Elizabeth Warren, garsėjantys kaip aršūs finansų sektoriaus kritikai.