Be minėtų trijų teisiamųjų, gulintį vyrą pastebėjo ir dar vienas banko klientas, tačiau jis, kaip paaiškėjo, pats turėjo sveikatos sutrikimų. Tik penktas į salė įėjęs žmogus, pamatęs, kad senyvo amžiaus vyriškiui bloga, suskubo iškviesti greitąją pagalbą. Kol sulaukė pagalbos, pensininkas net 20 minučių pragulėjo ant salės grindų.

Visi deramo dėmesio ligoniui neparodę asmenys buvo atpažinti iš stebėjimo kamera užfiksuotų kadrų. Juose matyti, kaip banko klientai paprasčiausiai peržengia ant grindų gulintį žmogų.

Vokietijos teisėsaugos organai svarsto, kokias baudas ar net laisvės atėmimo bausmes būtų galima skirti būtinosios medicininės pagalbos nesuteikusiems asmenims. Jie gali būti nuteisti net vienus metus kalėti.

Daugeliu atveju dėl baudos dydžio gynybos advokatai su prokurorais susitaria neteismine tvarka.

Įstatymuose numatyta, kad tie, kurie patys jokių įgūdžių suteikti pirmąją pagalbą neturi, apie nelaimingą atsitikimą privalo pranešti greitosios pagalbos tarnybai.

Liūdnai pasibaigęs ir daug diskusijų visoje šalyje sukėlęs atvejis įvyko Eseno mieste esančiame banko „Deutsche Bank“ skyriuje. Esenas – Vokietijos vakaruose esančios pramoninės Rūro srities centras. Kai kurių žmonių nuomone, tai ypač akivaizdus šiuolaikinę visuomenę apėmusio abejingumo įrodymas, primenantis, kaip vangiai dažnas reaguoja į svetimą skausmą ir kančias.

Tarp kaltinamųjų – 55-erių metų vyras iš Oberhauzeno, taip pat 39-erių metų moteris ir 21-ų metų jaunuolis. Pastarieji – Eseno gyventojai.

Du kaltinamieji pareiškė, kad sąmonės netekusį pensininką palaikė benamiu valkata.

Tikra tiesa, kad kai kurie benamiai kartkartėmis užklysta į šias patalpas, mat jų durys nėra rakinamos jokiu banko kortele atrakinamu užraktu.

Vis dėlto prokurorė tokiais argumentais buvo linkusi suabejoti – juk banko klientai negalėjo nematyti, kad žmogus yra tvarkingai apsirengęs, guli salės vidury, be to, prie jo nesivolioja jokių įtartino turinio ryšulių, miegmaišių ar kitų daiktų, kuriuos paprastai nešiojasi benamiai.

„Su tokiu atveju susiduriu pirmą kartą“, – prisipažino Eseno miesto prokurorė Birgit Jurgens, šias pareigas einanti nuo 1991 metų.