Generolas Petras Pavelas, NATO karinio komiteto pirmininkas, šeštadienį naujienų agentūrai AP sakė, jog Aljansas stiprina pastangas dėl komunikacijos su Rusijos kariškiais atkūrimo, kad būtų išvengta bet kokių „nenumatytų potencialių incidentų per šias pratybas pasekmių“.

NATO narių gynybos vadovai savo metinėje konferencijoje Albanijos sostinėje Tiranoje nuo penktadienio aptarinėja kovą su terorizmu, situacija Vakarų Balkanuose ir naująją JAV strategiją dėl Afganistano.

Rugsėjo 14-ąją prasidėjusios pratybos „Zapad“, kurios šiais metais vyksta daugiausia Baltarusijoje, truks iki rugsėjo 20 dienos. Rusija nurodo, kad jose dalyvauja 5,5 tūkst. rusų ir 7,2 tūkst. baltarusių karių.

Nepaisydamas Maskvos patikinimų, kad „NATO nėra laikomas priešu“ ir kad šios „pratybos nėra nukreiptos prieš NATO“, P.Pavelas sakė, kad rusai nepademonstravo skaidrumo dėl šių pratybų faktų. Pasak jo, pratybose dalyvaujančių karių skaičius iš tikrųjų gali būti nuo 70 tūkst. iki 100 tūkstančių.

„Bendrai, tai, ką matome, yra rimtas pasirengimas dideliam karui, – sakė jis AP. – Žiūrint į šias pratybas, kaip jas pateikia Rusija, nerimauti nereiktų. Bet pažvelgę į didelį vaizdą turime nerimauti, nes Rusija nebuvo skaidri.“

Prieš dvi savaites P.Pavelas susitiko su Rusijos Generalinio štabo viršininkus generolu Valerijumi Gerasimovu.

Vyriausiasis NATO pajėgų Europoje vadas, generolas Curtisas M. Scaparrotti prasidedant pratyboms „Zapad“ telefonu kalbėjosi su V. Gerasimovu.

P.Pavelas sakė, kad „daugiausia buvo kalbama apie skaidrumą, rizikos mažinimą ir nenumatytų potencialių incidentų pasekmių išvengimą“.

„Turime didelę karių koncentraciją Baltijos valstybėse. Turime didelę karių koncentraciją Juodojoje jūroje ir kokio nors incidento potencialas galėtų būti gan didelis dėl kokios nors žmogaus klaidos, dėl technologijų gedimo“, – sakė P. Pavelas.

„Turime būti tikri, kad toks nenumatytas incidentas nevirs konfliktu“, – pridūrė jis.