Surengusios didžiulį antpuolį prieš grupuotę „Islamo valstybė“, vyriausybės pajėgos šį mėnesį pralaužė beveik trejus metus trukusią didžiausio rytinės Sirijos miesto apgultį. Dabar dešimtys tūkstančių jo gyventojų gali ramiai nueiti ir įsigyti maisto.

Į ekstremistų gniaužtuose buvusį miestą plūsta dešimtys sunkvežimių, gabenančių maistą, vaistus ir kurą, nors gyventojams trūksta daug daugiau būtiniausių dalykų.

„Per apgulties metus mūsų šeimos nevalgė vaisių ar daržovių, – pasakoja Deir az Zoro meras Mohammedas Ibrahimas Samra. – „Islamo valstybės“ teroristai užtvėrė visus kelius į miestą ir atkirto infrastruktūrą. Visą tą laiką neturėjome elektros, dujų ir kuro“.

Deir az Zoras kyla iš pelenų, nors miesto pakraščiuose tebesigirdi automatinių ginklų salvės, Sirijos vyriausybės pajėgoms bandant išstumti likusios „Islamo valstybės“ kovotojus. Vyriausybės pajėgos dabar kontroliuoja apie du trečdalius miesto teritorijos, o dalyje miesto centro ir rytinės dalies vis dar dominuoja ekstremistai.

Penktadienio vakarą tęsėsi susirėmimai už miesto ribų, o Sirijos kariai užėmė naujas teritorijas vakariniame upės krante, įskaitant Ajašo miestą.

Prezidentui Basharui Assadui ištikimos pajėgos nuo 2015 m. rugsėjo, kai į karą įsitraukė Maskva, vis užima teritorijas įvairiose šalies dalyje, prisidengdamos Rusijos oro antskrydžiais. Sėkmingai pralaužta Deir az Zoro apgultis buvo didžiausia B.Assado pergalė nuo pernai gruodžio, kai jo pajėgos užėmė šalies šiaurėje esančio Alepo miesto rytinius rajonus. Alepas yra didžiausias miestas, kadaise buvęs komerciniu centru.

Panašu, kad vyriausybės tikslas – pasiekti rytuose esančią sieną su Iraku, o tai padidintų Irano įtaką regione, kol Irano pajėgos įsitvirtina kitoje sienos pusėje.

Nuo pat konflikto pradžios 2011 m. kovą Rusija ir Iranas yra pagrindinės B.Assado sąjungininkės. Tebėra neaišku, ar Sirijos pajėgoms pavyks pasiekti Irako sieną šiaurinėje Deir az Zoro dalyje, nes JAV remiami kovotojai žygiuoja rytine Eufrato upės pakrante, o juos dengia JAV vadovaujamos koalicijos antskrydžiai.

Deir az Zoro provincija yra paskutinė grupuotės „Islamo valstybė“ tvirtovė. Ši grupuotė kontroliuoja miestus ir kaimus palei Eufratą iki pat Irako pasienio.

Rugsėjo 5 dieną suardžius Deir az Zoro apgultį, dešimtims tūkstančių vyriausybės kontroliuojamuose keturiuose rajonuose įstrigusių civilių atėjo palengvėjimas. Sirijos vyriausybės skaičiavimais, maitindamiesi nereguliariai iš oro numetamu maistu ir reikmenimis, apgultį išgyveno apie 70 tūkst. žmonių.

Penktadienį į miestą atvyko pirma grupė užsienio žurnalistų, jų vizitą organizavo Rusijos užsienio reikalų ministerija.

Šios nafta turtingos rytų provincijos sostinės gatvės penktadienio popietę buvo ištuštėjusios, jose patruliavo Sirijos kariai. Trūkstant kuro, automobilių išvysti galima retai, o daugelyje kvartalų aidi automatų šūviai – jie primena, kad „Islamo valstybės“ kovotojai tebėra labai arti.

Penktadienį „Islamo valstybės“ pozicijos buvo vos už 500 metrų nuo miesto kapinių, esančių vakariniame Deir az Zoro pakraštyje. Agentūros „The Associated Press“ korespondentas matė netoli krentantį sviedinį, o miesto kapinėse girdėjo automatų šūvius – ten prieš vos 10 dienų buvo riba tarp „Islamo valstybės“ ir vyriausybės pajėgų.

Kai kuriuose miesto rajonuose atrodė visiškai tuščia, ant šaligatvių greta kadaise prabangių gyvenamųjų pastatų augo piktžolės, o keliai užversti purvo krūvomis, siekiant apsisaugoti nuo galimų „Islamo valstybės“ savižudžių išpuolių.

Per apgultį net paprasčiausias maistas ir daiktai tapo prabanga. Gyventojai turėjo išgyventi tik iš oro metamų reikmenų, kuriuos pristatė tarptautinės organizacijos ir Sirijos vyriausybė. Vyriausiasis ligoninės gydytojas Khalilas Alsanas (Chalilas Alsanas) pasakojo, kad dėl didžiulio kuro trūkumo teko atsisakyti greitosios pagalbos automobilių.

Tačiau dabar miestas ir jo gyventojai pamažu atgyja.

Miesto centre išdygo turgus, kur vietiniai ant iškylų stalų ar savadarbėse palapinėse prekiauja naudotomis prekėmis arba savo kiemuose užaugintu menku derliumi. Pirkėjai stoviniuoja ir geria limonadą bei valgo falafelius, o vyresnio amžiaus vyriškiai gatvėje žaidžia kortomis.

Už kelių kvartalų dvi dešimtys žmonių stovi eilėje prie mažytės R.Izghairo maisto prekių parduotuvės. Jo teigimu, per apgultį užsidarė beveik visos miesto parduotuvės, nes savininkai paprasčiausiai neturėjo, kuo prekiauti. Dvi R.Izghairo darbuotojos pro mažytį parduotuvės langą nekantriai besidairantiems klientams išdalijo kuklias prekes: pieną, makaronus, maisto konservus ir skalbiklį.

Prie parduotuvės eilėje stovintis vyras džiaugėsi net kukliu asortimentu.

„Anksčiau nebuvo nieko. Dabar nemokamai dalijama pagalba, be to, kai ką galima įsigyti ir parduotuvėse“, – teigė jis.