Planuojama, kad balsavimas vyks spalio 1 d. Merus už prisidėjimą prie referendumo siekia apklausti prokurorai. Atsisakius atvykti į apklausas jiems grėstų suėmimas.

Ispanijos valdžia žada blokuoti referendumą, kuriam nepritarė Konstitucinis teismas. Tuo metu Katalonijos regiono atstovai savo planų neatsisako ir teigia, kad balsavimas įvyks nepaisant centrinės valdžios pasipriešinimo.

Be to, prie referendumo organizavimo prisidėsiantys Katalonijos gyvenviečių merai gali būti apkaltinti viešųjų lėšų švaistymu. Kai kurie jų rinkosi aikštėje prie regioninės valdžios būstinės Barselonoje, kad išsakytų paramą Katalonijos regiono prezidentui Carles Puigdemont. Susirinkusiųjų referendumo šalininkų minia skandavo „mes balsuosime“.

Penktadienį Ispanijos valdžia Katalonijos regiono atstovams suteikė 48 valandas per kurias jie turėtų atsisakyti savo planų „rengti nelegalų referendumą“, o jei ne – prarastų biudžeto kontrolės galias.

Ispanijos finansų ministras Cristobal Montoro perspėjo, kad jau patvirtinta tvarka, leisianti valstybei perimti autonominio regiono finansų kontrolę ir užkirsti viešųjų lėšų švaistymą referendumo organizavimui.