Rezoliuciją „dėl baltųjų nacionalistų, baltųjų viršenybės šalininkų, Kukluksklano, neonacių ir kitų neapykantos grupių atmetimo“ Kongresas vienbalsiai priėmė anksčiau šią savaitę.

Tokia vienybė reiškė, kad bet koks D. Trumpo bandymas vetuoti tikriausiai būtų buvęs panaikintas.

Pareiškime D. Trumpas sakė, kad yra „patenkintas pasirašydamas“ šią priemonę ir pridūrė, kad „kaip amerikiečiai, mes smerkiame pastarojo meto smurtą Šarlotsvilyje ir nepritariame neapykantai, fanatiškumui ir rasizmui visomis jų formomis“.

Pasak įstatymų leidėjų iš Virdžinijos, Kongresas vieningai ir nedviprasmiškai pasmerkė rugpjūčio neramumus, kai per kraštutinių dešiniųjų mitingą prasiveržė smurtas ir įtariamo baltųjų viršenybės šalininko vairuojamam automobiliui įsirėžus į atsakomojo protesto minią žuvo viena jo dalyvė.

D. Trumpą daug kas kritikavo dėl komentaro, kad dėl smurto yra kaltos „abi šalys“. Pritarimo jo darbui sumažėjimas buvo vienas didžiausių per visus septynis neramius jo prezidentavimo mėnesius.

„Gan blogi bičai“

Anksčiau ketvirtadienį D. Trumpas pakartojo smarkiai kritikuotą savo užuominą, kad Šarlotsvilio atsakomojo protesto dalyviai nesiskiria nuo tų, kas nužudė Heather Heyer.

„Žinot, kitoje pusėje taip pat yra gan blogų bičų“, – sakė D. Trumpas, pavartodamas žodį, kuriuo vadinamos antifašistų grupės, atsiradusios kaip opozicija atsigaunančiam baltųjų nacionalistų judėjimui.

Naujausias D. Trumpo komentaras išprovokavo dar vieną prieštaringų vertinimų bangą, vykstant emocingiems debatams dėl rasės vaidmens JAV politikoje.

D. Trumpas prezidento rinkimuose dalyvavo su griežtai antiimigracine platforma.

Nors daugumoje JAV regionų atviras rasizmas yra retas, reikšminga amerikiečių mažuma reiškia rasinį pobūdį turinčias idėjas.

Neseniai atlikta „Reuters“ ir „Ipsos“ apklausa parodė, jog 70 proc. amerikiečių tvirtai sutinka, kad skirtingų rasių žmonės turėtų turėti „laisvę gyventi, kur nori“, ir kad „visos rasės yra lygios“.

Tačiau 31 proc. respondentų „tvirtai ar iš dalies pritaria“, kad Jungtinėms Valstijoms reikia „ginti ir saugoti savo baltųjų europiečių paveldą“.