Pranešama, kad sprogimas nugriaudėjo „Parsons Green“ stotyje Vakarų Londone. „Parsons Grino metropoliteno stotyje įvyko teroristinis incidentas“, – rašoma policijos išplatintame pranešime. Tai jau 5-tas teroro išpuolis Didžiojoje Britanijoje šiemet.

Dėl sprogimo nukentėjo daugiau nei 20 žmonių, apie žuvusiuosius kol kas nepranešama. Daugiausiai žmonių patyrė nudegimus. Policija vėliau pranešė, kad sprogo improvizuotas sprogstamasis užtaisas. BBC praneša, kad sprogstamasis užtaisas turėjo laikmatį.

Įvykio vietoje dirba policijos pareigūnai ir greitoji pagalba. Londono transporto atstovai „Twitter“ parašė: „tiriame incidentą „Parsons Green“ (stotyje)“. Mieste skraido sraigtasparniai, gatvės aplink stotį kol kas lieka uždarytos.

Britų transporto policija sakė: „mums žinoma apie incidentą „Parsons Green“ stotyje. Pareigūnai dirba įvykio vietoje. Stotis yra uždaryta“.

Įvykio vietoje taip pat dirba greitosios pagalbos tarnyba ir ugniagesiai.

Šalies premjerė Theresa May dėl teroro išpuolio kviečia specialiasias tarnybas aptarti susidariusios situacijos. Taip pat T. May savo tviterio paskyroje pasidalino žinute: „Mano mintys yra su nukentėjusiaisiais ir pagalbos tarnybomis, kurios pasiaukojančiai dirba šio išpuolio vietoje“.

Ji taip pat pranešė, kad dėl šio įvykio vėliau penktadienį rengia skubų nacionalinio saugumo komiteto (COBRA) pasitarimą.

Labai daug panikos

BBC London korespondentė Riz Lateef važiavo į darbą per „Parsons Green“ stotį. BBC ji sakė: „buvo panika, kai žmonės pradėjo bėgti iš traukinio, išgirdę, kad nugriaudėjo sprogimas. Bėgdami iš įvykio vietos žmonės susižeidė. Buvo labai daug panikos“, - sakė ji.

Įvykio vietoje buvęs Alexas Littlefieldas BBC sakė: „ėjau už kampo „Parsons Green“ stotyje, tada pamačiau platformą, kurioje visi bėgo ir atrodė prislėgti. Mačiau policininkus, ugniagesių brigadą, kurie sakė žmonėms grįžti. Mačiau daug žmonių ir ginkluotą policiją. Buvo daugybė labai, labai sugniuždytų žmonių“, - pasakojo jis.

Tuo metu kita BBC žurnalistė teigia mačiusi moterį, kurią išvežė greitoji ir kuri turėjo nudegimų „nuo galvos iki kojų“.

Įvykio liudininkas Richardas Aylmeras-Hallas, kuris sėdėjo „prigrūstame“ metro traukinio vagone, sakė, kad keli žmonės buvo sužeisti bandydami ištrūkti.

„Staiga kilo panika, daug žmonių šaukė, rėkė, buvo daug šaukimo. Platformoje buvo moteris, kuri pasakojo mačiusi maišelį, blyksnį ir sprogimą. Mačiau verkiančias moteris, buvo daug šūksnių, buvo spūstis ant laiptų, kai žmonės bėgo į lauką“, - pasakojo jis.

Į ligonines išvežti 22 žmonės

Britų radijas LBC pranešė, kad per sprogimą buvo sužeisti daugiau nei 20 žmonių.

Medikai iš įvykio vietos išsiveža nudegimų patyrusius asmenis.

Didžiosios Britanijos laikraštis „The Independent“ savo interneto tinklalapyje paskelbė nuotrauką, kuriame matomas galimai sprogęs objektas – į maišą įdėtas plastikinis kibiras, iš kurio kyšo laidai.

Liudininkas: tai atrodė kaip majonezo kibiras

Įvykio vietoje buvęs Sylvainas Pennecas sakė BBC, kad buvo maždaug už 10 metrų nuo tos vietos, kur įvyko sprogimas.

„Išgirdau sprogimą ir tada pamačiau liepsnas aplink. Žmonės pradėjo bėgti, ir mums pasisekė, kad stojome stotyje ir durys pradėjo atsidarinėti“, - sakė jis.

„Tai (sprogimo šaltinis - red.) atrodė kaip majonezo kibiras. Nesu tikras, ar tai buvo cheminė reakcija, ar kas nors kito, bet atrodė, kad tai buvo pagaminta namuose. Nors, tiesą sakant, aš nesu ekspertas“, - BBC kalbėjo jis.

Britanijos premjerė Theresa May griežtai sukritikavo JAV prezidentą Donaldą Trumpą dėl jo „Twitter“ paskelbtų žinučių apie išpuolį penktadienį Londono metropolitene ir sakė, kad sprogmuo buvo sukonstruotas taip, kad padarytų „didelės žalos“.

„Manau, kad nenaudinga niekam spėlioti apie vis dar tebesitęsiantį tyrimą“, – Th.May sakė žurnalistams.

Kol kas nėra aišku, ar penktadienį Londone išpuolį surengę asmenys iš tiesų anksčiau buvo žinomi Britanijos teisėsaugai.

Tačiau jeigu išpuolio vykdytojai vis dėl to buvo žinomi teisėsaugai, D.Trumpas panašu atskleidė šią informaciją nelaukdamas, kada tai padarys Britanijos tarnybos.

Londono policija D.Trumpo komentarą pavadino „nenaudingomis spėlionėmis“.

Tuo tarpu D.Trumoas po Th.May perspėjimo „nespėlioti“ pažadėjo jai paskambinti.

„Ruošiuosi paskambinti Ministrei Pirmininkei“, – parašė jis tviteryje.

Sureagavo JAV prezidentas

JAV prezidentas Donaldas Trumpas į šią teroro ataką sureagavo savo „Twitter“ paskyroje. „Londone dar vienas nevykėlių teroristų išpuolis. Jie ligoniai, bepročiai, buvę Skotland Jardo akiratyje. Būtini veiksmai ir iniciatyva! Gana terliotis su nevykėliais teroristais. Internetas – pagrindinis jų naudojamas naujų žmonių verbavimo instrumentas, kurį iš jų privalome atimti ir sumaniai nukreipti prieš juos pačius“, - parašė jis.

Esate Londone, galbūt buvote įvykio vietoje? Pasidalinkite informacija su DELFI skaitytojais el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (230)