Pchenjano Korėjos, Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono taikos komitetas, kuris atsakingas už Šiaurės Korėjos ryšius su užsienio valstybėmis ir propagandą, taip pat pasisako už Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos išardymą. Instituciją jis įvardija kaip „blogio instrumentą“, sudarytą iš „papirktų valstybių“, kurios tarsi marionetės linkčioja pagal Jungtinių Valstijų duodamas komandas.

„Keturios salyno salos privalo atsidurti po vandeniu, ir tai padarys mūsų branduolinė bomba – Čučhės bomba. Mums nebereikia, kad šalia mūsų egzistuotų kažkokia Japonija“, – teigiama komiteto pareiškime, kurį cituoja Šiaurės Korėjos naujienų agentūra KCNA.

Čučhės (korėjietiškai Juche) ideologija – marksizmo ir ekstremalaus nacionalizmo mišinys, kurį propagavo Šiaurės Korėjos įkūrėjas ir dabartinio šalies lyderio Kim Jong Uno senelis Kim Il Sungas.

Įtampa regione dar išaugo, kai Šiaurės Korėja rugsėjo 3 dieną atliko jau šeštąjį – kol kas galingiausią – branduolinį bandymą.

15 narių Jungtinių Tautų Saugumo Taryba pirmadienį vienbalsiai pritarė Jungtinių Valstijų parengtai rezoliucijai ir naujoms sankcijoms, nukreiptoms prieš Šiaurės Korėją. Remiantis naujais ribojimais, Šiaurės Korėjai nuo šiol draudžiama eksportuoti tekstilės gaminius (eksporto mastais tekstilė nusileidžia tik anglims).

Šiaurės Korėja į naujausius Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos veiksmus reagavo pakartodama grasinimus sunaikinti Jungtines Valstijas, Japoniją ir Pietų Korėją.

„Paverskime Jungtines Valstijas pelenais, lai tą tuščią vietą apgaubia tamsa. Išreiškime savo neapykantą visomis turimomis priemonėmis“, – teigiama pareiškime.

Šoka pagal dūdelę

Naujausias Šiaurės Korėjos grasinimas nukreiptas tiesiogiai prieš Japoniją, kuri kaltinama „šokanti pagal Jungtinių Valstijų dūdelę“. Pchenjanas sako niekada Tokijui neatleisiąs už tai, kad jis „nepanoro nuoširdžiai atsiprašyti dėl prieš Šiaurės Korėjos žmones įvykdytų nusikaltimų“. Ekspertai sako, kad ši retorika – aliuzija į Japonijos karo metu vykdytus žiaurumus.

Savaime suprantama, pareiškime kliuvo ir Pietų Korėjai, kurią Šiaurės Korėja vadina išdavike ir Jungtinių Valstijų šunimi.

Japonija gana audringai sureagavo į naujausius Šiaurės Korėjos mestus kaltinimus ir grasinimus. „Šis pareiškimas – provokuojantis ir agresyvus. Jis puikiai iliustruoja, kokia įtampa šiuo metu tvyro regione. Tai absoliučiai netoleruotina“, – per spaudos konferenciją ketvirtadienį sakė Japonijos vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Yoshihide Suga.

Šiaurės Korėja kategoriškai atmetė Saugumo Tarybos rezoliuciją, kuria pritaikomos naujos sankcijos dėl pastarojo raketinio bandymo, o žiniasklaidai pažadėjo, kad, nepaisant tarptautinio spaudimo, tiek branduolinė, tiek raketinė programa bus vykdoma ir toliau.

Griežtesnė pirminė rezoliucijos versija neįtikino Kinijos ir Rusijos. Tai bene pagrindinė priežastis, kodėl neįvestas absoliutus naftos eksporto į Šiaurės Korėją embargas (daugiausia naftos Šiaurės Korėja gauna būtent iš Kinijos).

Remiantis naujomis sankcijomis, nuo šios užsienio bendrovės su Šiaurės Korėjos firmomis nebegalės kurti bendrų juridinių asmenų.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pažadėjo, kad Šiaurės Korėjai niekada nebus leista grasinti Jungtinėms Valstijoms branduoliniu ginklu, tačiau paprašė Kinijos imtis aktyvesnių kaimynės tramdymo veiksmų. Pekinas mano, kad problemą veiksmingiausiai išspręstų ne viena Kinija, o bendros tarptautinės pastangos.

Šiaurės Korėja kaltina Jungtines Valstijas, kurios Pietų Korėjoje turi 28 tūkst. 500 karių, planuojant invaziją ir reguliariai vis grasina sunaikinti tiek ją, tiek jos sąjungininkus Azijoje.