„Jie pradėjo eiti iš proto, kai sudarėme S-400 pirkimo sandorį. O ką mes turėjome daryti - laukti jūsų? Gynybos srityje mes imamės ir toliau imsimės savo priemonių“, - pareiškė R. T. Erdoganas.

Vakarų šalių vyriausybės išreiškė susirūpinimą dėl Turkijos ir Rusijos sandorio, nes jis negali būti integruotas į NATO sistemą. Tuo tarpu Turkija teigė, kad NATO sąjungininkės jai nepateikė „finansiškai veiksmingos“ priešraketinės gynybos sistemos alternatyvos.

R. T. Erdoganas dar liepą informavo, kad sandoris buvo pasirašytas, tačiau, atrodo, kad nuo to laiko jo vykdymas užsitęsė dėl finansinių priežasčių. Turkijos žiniasklaida šią savaitę citavo R. T. Erdoganą, teigusį, kad jis ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas yra pasiryžę siekti, jog šis sandoris įvyktų.

Sprendimą pirkti rusišką priešraketinės gynybos sistemą Turkija priėmė tuo metu, kai vis dažniau neranda bendros kalbos su NATO sąjungininkėmis, ypač Jungtinėmis Valstijomis ir Vokietija. Vienas labiausiai Ankarą pykdančių dalykų - JAV teikiama parama YPG kurdų kovotojams, Sirijoje kovojantiems su grupuote „Islamo valstybė“ (IS).