Be to, interviu Didžiosios Britanijos visuomeniniam transliuotojui BBC NATO generalinis sekretorius atsisakė pasakyti, ar užpuolus JAV priklausančią Guamo salą Ramiajame vandenyne būtų aktyvuotas Aljanso kolektyvinės gynybos straipsnis.

„Neapgalvotas Šiaurės Korėjos elgesys yra pasaulinė grėsmė ir reikalauja pasaulinio atsako. Su tuo, žinoma, susijusi ir NATO“, - laidai „The Andrew Marr Show“ sakė J. Stoltenbergas.

„Raginame Šiaurės Korėją atsisakyti savo branduolinių ir raketų programų bei susilaikyti nuo naujų bandymų, nes tai yra akivaizdus kelių Jungtinių Tautų (JT) rezoliucijų pažeidimas ir grėsmė tarptautinei taikai ir stabilumui“, - teigė NATO generalinis sekretorius.

Paklaustas, ar ataka Guame priverstų aktyvuoti sutarties straipsnį, įpareigojantį NATO nares ateiti į pagalbą bet kuriai užpultai Aljanso narei, jis atsakė: „Dabar nespekuliuosiu, ar Penktasis straipsnis tokiu atveju būtų aktyvuotas. Tik pasakysiu, kad šiuo metu esame visiškai susikoncentravę į tai, kai galime prisidėti prie taikaus konflikto sprendimo“.