Evakuacija, paskelbta Floridos pakrantėse bei gretimoje Džordžijos valstijoje, yra didžiausio masto per kelis dešimtmečius. Federalinės nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros (FEMA) vadovas Brockas Longas perspėjo, kad audra „bus tikrai niokojanti“.

Į Karibų regioną „Irma“ atnešė smarkių liūčių ir siautulingą vėją. Audra nusiaubė kelias nedideles salas, įskaitant Šv. Martyno salą, kur buvo sugriauta 60 proc. visų namų. Vėliau ji nuslinko JAV Mergelių Salų bei Puerto Riko link.

„Irmos“ atnešto vėjo gūsių greitis siekė 295 km per val., o toks intensyvumas tęsėsi net 33 valandas – ilgiausiai nuo tada, kai praėjusio amžiaus aštuntame dešimtmetyje buvo pradėti rinkti tokie duomenys.

Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus teigimu, nuo „Irmos“ jau nukentėjo 1,2 mln. žmonių, tačiau šis skaičius gali išaugti iki 26 milijonų.

Išbarstyti lyg degtukai

Šėlstant „Irmai“, daugelyje Karibų salų nuo pastatų buvo nuplėšyti stogai, laivų konteineriai buvo išmėtyti lyg degtukai, visur mėtėsi daugybė nuolaužų, neveikė oro uostai, jūrų uostai ir nebuvo mobiliojo ryšio.

Puerto Rike audra pasiglemžė mažiausiai dvi gyvybes. Daugiau kaip pusė iš 3 mln. salos gyventojų liko be elektros, o šios JAV teritorijos viduryje ir šiaurėje upės išsiliejo iš krantų.

JAV Mergelių Salų pareigūnai pranešė, kad ten žuvo keturi žmonės.

Nuo audros smarkiai nukentėjo ir Šv. Martyno sala, valdoma Prancūzijos ir Nyderlandų. Prancūzijos pareigūnai informavo, kad ten žuvo keturi žmonės, o dar 50 buvo sužeisti, du iš jų – sunkiai. Apie 60 proc. namų saloje taip smarkiai apgadinti, kad yra nebetinkami gyventi.

Nyderlandai nurodė, kad jų salos dalyje žuvo mažiausiai vienas asmuo ir dar keli buvo sužeisti. Haga pranešė, kad per artimiausias penkias dienas atsiųs 40 tūkst. salos gyventojų maisto ir vandens, o Prancūzija nurodė į Šv. Martyno salą išsiuntusi per 100 tūkst. sausų davinių.

Didžioji Britanija ketvirtadienį pranešė siunčianti du karinio jūrų laivyno laivus pagelbėti nuo uragano „Irma“ nukentėjusiems Karibų gyventojams bei skyrė 41 mln. dolerių (beveik 34 mln. eurų) skubiai pagalbai.

„Viskas sunaikinta“

Tuo tarpu Barbuda, kuri priklauso dviejose salose įsikūrusiai Antigvos ir Barbudos valstybei, buvo „visiškai nuniokota“: audra smarkiai apgadino 95 proc. namų, o apie 30 proc. jų buvo sugriauti, pranešė ministras pirmininkas Gastonas Browne'as.

Saloje dirba gelbėtojų komandos, o apie 300 žmonių, netekusių namų, buvo evakuoti į Antigvą.

1 600 gyventojų turinčioje saloje „Irma“ nusinešė vieno vaiko gyvybę. Pranešama, kad vaikas žuvo, kai jo šeima bandė surasti saugią slėptuvę nuo audros.

Ketvirtadienio vakarą audros centras buvo už kelių dešimčių kilometrų nuo Didžiosios Inagvos salos šiaurės rytinės pakrantės Bahamose.

Tuo tarpu Haičio gyventojai buvo palikti likimo valiai, nes vietos pareigūnai menkai tesiruošė audrai, nors meteorologai pavadino ją potencialiai katastrofiniu įvykiu.

Haityje netoli Kap Haitjeno ant vieno namo užvirtus palmei buvo sužeisti du žmonės, pranešė pareigūnai. Pasak jų, šiaurės rytiniame Ounanminte susidarė sudėtinga situacija, nes iš krantų išsiliejus Dachabono upei, esančiai pasienyje su Dominikos Respublika, į regioną nebeįmanoma atgabenti maisto atsargų.

Kuba iš pajūrio kurortų į saugias salos vietas evakavo 10 tūkst. turistų ir paskelbė aukščiausią pavojaus lygį.

Manoma, kad uraganas „Irma“ Floridai smogs penktadienį vėlai vakare. Meteorologai perspėja, kad jūros lygis per audrą gali būti beveik 8 metrais didesnis nei įprasta.

Iš populiarių Ki Vesto salų skuba išvykti turistai ir vietos gyventojai, kuriems buvo liepta evakuotis.

Audra „Irma“ į Karibų regioną atslinko praėjus vos daugiau nei savaitei po to, kai Teksase ir Luizianoje siautėjo uraganas „Harvey“. Be kita ko, trečiadienį buvo pranešta, kad Atlanto vandenyne iki uragano sustiprėjo atogrąžų audra „Jose“, o Meksikos įlankoje – „Katia“.

Pirmos kategorijos audra „Katia“ penktadienį turėtų smogti Meksikos Verakruso valstijai.

Iki trečios kategorijos sustiprėjo uraganas „Jose“ šiuo metu siaučia Mažuosiuose Antiluose Karibų jūroje; jo nešamo vėjo gūsių greitis siekia 195 km per val., o audra slenka šiaurės vakarų kryptimi 30 km per val. greičiu, nurodė JAV Nacionalinis uraganų centras (NHC).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)