Kaltinamieji, dauguma kurių yra serbai, kaltinami „suformavę nusikaltėlių organizaciją“, siekdami pakenkti Juodkalnijos konstitucinei tvarkai ir vyriausybės siekiui prisijungti prie NATO.

Dviem Rusijos piliečiams, kurie, pasak prokurorų, yra Kremliui dirbę slaptųjų tarnybų agentai, pateikti papildomi kaltinimai dėl terorizmo. Įtariama, kad šie du kaltinamieji – Eduardas Šišmakovas ir Vladimiras Popovas – buvo šio sąmokslo organizatoriai ir vadovavo operacijai iš kaimyninės Serbijos. Minėti įtariamieji dabar slapstosi, todėl yra teisiami už akių.

A. Šišmakovas buvo Rusijos ambasados Varšuvoje karo atašė pavaduotojas, tačiau 2014 metų birželį dėl įtariamo šnipinėjimo Lenkija jį paskelbė persona non grata.

Rusija neigia kaip nors prisidėjusi prie šio sąmokslo, nors griežtai nepritarė Juodkalnijos stojimui į NATO. Juodkalnija oficialiai tapo 29-ąja Šiaurės Atlanto aljanso nare birželį.

Dukart atidėtas bylos nagrinėjimas aukštajame teisme Podgoricoje trečiadienį prasidėjo nuo kaltinamojo akto skaitymo. Jame sakoma, kad grupė įtariamųjų per spalio 16-os dienos rinkimus planavo užimti parlamentą, nužudyti tuometinį premjerą Milo Djukanovičių ir jį pakeisti prorusiška valdžia, nepritariančia narystei NATO.

Pasak prokurorų, šie du įtariamieji buvo grupės organizatoriai, davę grupės nariams nesusekamus mobiliuosius telefonus ir 200 tūkst. eurų. Dalis šių pinigų buvo išleista 50 automatinių šautuvų, 50 pistoletų ir „didelio kiekio amunicijos“ pirkimui.

Tačiau planas žlugo, vienam iš grupės narių, vėliau tapusiu saugomu liudininku, apsigalvojus ir pranešus apie sąmokslininkų planus Juodkalnijos pareigūnams.

Tarp teisiamųjų yra ir du Juodkalnijos prorusiškos opozicijos lyderiai, kurie šį teismo procesą vadina surežisuotu.

Jų palaikyti trečiadienį prie teismo rūmų susirinko maždaug 100 opozicijos šalininkų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)